« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NOVI MANDAT

Mahmud Abas reizabran za predsjednika Fataha

Oko 2 tisuće izaslanika na kongresu u Betlehemu jednoglasno je palestinskog predsjednika izabralo za vodećeg čovjeka stranke

(Getty Images)
Više o

Palestina

,

Zapadna obala

,

Mahmud Abas

,

Fatah

Palestinska laička stranka Fatah u subotu je, petog dana svog prvog kongresa u 20 godina postojanja koji je obilježila burna rasprava o načinima ponovnog oživljavanja te stranke, za predsjednika ponovno izabrala palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Izbor novog Glavnog odbora s 21 članom i Revolucionarnog vijeća sa 120 članova koji je bio planiran za petak, a zatim subotu, održat će se u nedjelju ujutro, kako su nešto ranije izvijestili čelnici pokreta. Kongres je trebao trajati tri dana, ali je produljen zbog neslaganja između starih članova stranke i mladih izaslanika koji žele imati veću ulogu i traže opći preustroj stranke.

Fatah je vlast unutar Palestinske samouprave preuzeo prije nego ga je na parlamentarnim izborima 2006. porazio islamistički pokret Hamas koji ga je 2007. na silu protjerao iz Pojasa Gaze. Njegova je vlast otada ograničena na Zapadnu obalu koja je okupirana od strane izraelske vojske, a propadanje stranke počelo je još 2004., nakon smrti utemeljitelja i povijesnog vođe Jasera Arafata.

Fatah će na kongresu donijeti i novi politički program. Pokret se zalaže za pregovore s Izraelom radi rješenja sukoba, ali će u svom programu staviti naglasak na "pravo palestinskog naroda na sve oblike otpora kako bi ponovno stekao svoja prava", poručili su čelnici stranke.

Izvor: Hina

08.08.2009. 20:22:18
Novi komentar
nužno
nužno