« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NE ŽELI DATI OSTAVKU

Mađarskom predsjedniku oduzeta doktorska titula zbog plagijata

Pal Schmitt, mađarski predsjednik, ostao je zbog titule nakon što mu je sveučilište poništilo doktorat zbog plagijata, no iako je varao ne želi dati ostavku

Fotografija vijesti
Više o

Mađarska

,

plagijat

,

lažan doktorat

,

Pal Schmitt

,

ostavka predsjednika

Mađarski predsjednik Pal Schmitt, kojem je u četvrtak budimpeštansko sveučilište Semmelweis oduzelo doktorat zbog plagijata, odbio je dati ostavku jer smatra da njegov doktorat i funkcija šefa države nisu povezani, javlja Hina.

Predsjednik Schmitt govorio je na državnoj televiziji u petak navečer naglasivši da je doktorat stekao prije 20 godina, a da je izabran za predsjednika države na izborima prije godinu dana.

"Iskreno, ne vidim nikakvu vezu između doktorata i predsjedništva. Prihvaćam da sam ostao bez titule, ali pišući disertaciju poštovao sam pravila koja su tada bila na snazi", rekao je. "Iako imam 70 godina, još uvijek imam energije i napisat ću novu disertaciju kako bi to dokazao", naglasio je.

Schmittu (69), dvostrukom osvajaču zlatne olimpijske medalje u mačevanju i četvrtom predsjedniku države nakon pada komunizma, sveučilište je oduzelo doktorat jer je nakon novinarskog otkrića o Schmittu kao plagijatoru na portalu hvg.hu provelo internu istragu i utvrdilo da su neka poglavlja disertacije prepisana od riječi do riječi. Schmittu je naslov oduzet uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etičkim standardima.

Predsjednik je "nedodirljiv" prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban za jutarnji program radija Kossuth.

Sve oporbene stranke su tražile ostavku predsjednika koji se u četvrtak navečer vratio u Budimpeštu iz posjeta Južnoj Koreji, ali je izbjegao novinare koji su ga čekali u zračnoj luci.

Sav mađarski tisak pisao je u petak o toj aferi očekujući Schmmitovu ostavku i počeo je već nagađati o mogućem nasljedniku.

31.03.2012. 09:04:48
Novi komentar
nužno
nužno