« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
RADIOAKTIVNI JOD

Mađari odgovorni za misterioznu radijaciju koja se širi Europom

"Radijacija je najvjerojatnije u atmosferu dospjela iz Instituta izotopa Ltd. u Budimpešti koji proizvodi izotope za medicinske svrhe, istraživanja i primjenu u industriji", stoji u priopćenju IAEA-e

Fotografija vijesti
Više o

Mađarska

,

Europa

,

radijacija

,

radioaktivni jod

Mađarska je objavila da je izvor niske razine radioaktivnog joda u Europi u posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno mađarski proizvođač izotopa, navela je u četvrtak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA), javlja Hina.

"Najvjerojatnije je u atmosferu dospjela iz Instituta izotopa Ltd. u Budimpešti koji proizvodi izotope za medicinske svrhe, istraživanja i primjenu u industriji", stoji u priopćenju IAEA-e, prenosi novinska agencija Reuters.

"Razina joda-131 zabilježena u Europi izrazito je niska i nema opasnosti za zdravlje građana", dodaje se u priopćenju agencije.

Direktor tvrtke Joszef Kornyei kaže kako se ne radi o incidentu. "Određena količina neprestano se ispušta. U ovome slučaju, međutim, bila je viša od očekivane", rekao je on, javlja mađarska novinska agencija MTI.

Institut navodi da je količina joda 131 ispuštena kroz dimnjak porasla u prvoj polovici 2011., no bila je ispod dopuštene razine.

Institut je ljetos prekinuo proizvodnju zbog ugradnje suvremene opreme za filtriranje. Postrojenje je u rujnu ponovno pušteno u pogon, no razina ispuštenog joda ostala je ista, pa je proces ponovno zaustavljen do ugradnje novih filtera, rekao je Kornyei.

Kornyei je rekao kako određena količina joda 131 izmjerena u Budimpešti potječe iz instituta, ali je isključio mogućnost da se može okriviti za povišenu razinu u središnjoj Europi.

Jod-131, koji se u velikim količinama povezuje s rakom, može kontaminirati mlijeko i povrće, a radi se o radioizotopu joda koji ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana.

17.11.2011. 15:40:29
Novi komentar
nužno
nužno