« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina

MacBook Air - tanje ne može

Direktor Applea Steve Jobs predstavio laptop koji na najdebljem mjestu ima samo 19 milimetara

Fotografija vijesti
Više o

macbook

,

laptop

,

Apple

Tradicionalni šou direktora Applea, Stevea Jobsa, na kojem svake godine predstavlja hi-tech novitete svoje kompanije, ove je godine započeo predstavljanjem novih opcija za iPhone, nove usluge koja omogućuje iznajmljivanje filmova s iTunesa i novog vanjskog tvrdog diska za Appleove kompjutore.

No, najveću novost Steve Jobs je tradicionalno ostavio za kraj šoua. Na pozornicu je izašao s običnom žutom kuvertom kakva se koristi za službenu poštu, a potom je iz nje izvadio - ultratanki laptop.

MacBook Air se prednje strane ima debljinu od samo 4 milimetra, a sa stražnje 19. Kućište je aluminijsko, a ekran od 13,3 inča. Težak je oko 1,3 kg, uključi se čim se rasklopi, a baterija mu drži pet sati. Kada za tjedna dana uđe u prodaju, na američkom će tržištu stajati 1799 dolara.

- Ovo je najtanji laptop na svijetu. Pogledali smo sve tanke laptope koji postoje i iz njih uzeli ono najbolje - rekao je Jobs te dodao kako bi novi MacBook mogao stati u dosad najtanji, Sonyjev, laptop.

Da bi se to postiglo, Intel, vodeći svjetski proizvođač kompjutorskih čipova, na zahtjev Applea smanjio je jedan od svojih najbržih dvojezgrenih procesora za 60 posto. 

- Kada smo započeli ovaj projekt, nismo mislili da je to moguće. Bilo je trenutaka kada smo se prilično znojili oko toga, ali na kraju smo došli do inovacije - rekao je direktor Intela Paul Otellini, koji se nakratko pridružio Jobsu na pozornici.

Bez čitača i pržiliceMacBook Air neće imati čitač i pržilicu za CD-e i DVD-e i imat će tvrdi disk od samo 80 gigabajta, ali će korisnicima ostati opcija ugradnje flash-diska od 64 gigabajta. Glazba i filmovi moći će se downloadati, a softver će se moći instalirati pomoću optičkih driveova na drugim kompjutorima. Također će se moći kupiti vanjski čitač i pržilica, koji će stajati 99 dolara.Laptop MacBook Air, nadaju se u Appleu, postat će statusni simbol, baš kao i iPod i iPhone.

Ipak, unatoč ovim inovacijama, dionice Applea pale su za pet posto jer, kako tvrde analitičari, Jobsova prezentacija nije predstavila ništa neočekivano. Sve ove novosti mediji su najavljivali danima, a Jobs se svog običaja da, nakon što je predstavio niz noviteta, doda ‘još samo nešto’ - i onda pokaže nešto toliko revolucionarno da nitko na to nije ni pomislio - ovaj put nije držao. 

Piše: JL/MEX
23.01.2008. 02:18:02
Novi komentar
nužno
nužno