« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
EHHH...

Lova od EU zbog potresa se presporo ugovara

Kao i obično, u ovoj Vladi nije niti na kraj pameti da bi napravila nešto za stradale u potresu jer - lova mora biti transparentno potrošena, a to HDZ ne zna i ne može

Zabole njih neka stvar...
Zabole njih neka stvar... (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

potres

,

Banija

Hrvatska nešto više od milijardu eura iz Fonda solidarnosti EU-a treba iskoristiti do kraja lipnja, a dosad je predano zahtjeva za nadoknadu sredstava u vrijednosti od 513,7 milijuna, što čini 51,22 posto ukupne alokacije.

Od toga su isplaćena oko 342,2 milijuna eura ili 34,12 posto ukupne alokacije.

Podaci Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokazuju da je od 1318 ugovornih projekata dosad završeno njih 569 od kojih se 257 odnosi na obnovu javnih zgrada, a ostali na mjere poput hitne sanacije, privremenog smještaja i financiranja službi spašavanja.

U fazi izvođenja radova je 239 projekata obnove javnih zgrada, uključujući škole, bolnice, muzeje i sakralne objekte, te 111 projekata infrastrukture poput cesta i komunalne infrastrukture vrijednosti 1,8 milijardi eura.

Iz Fonda solidarnosti na raspolaganju je preostalo za iskoristiti 490 milijuna pa će se razlika do ugovorenog iznosa financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i drugih izvora kao što su novi višegodišnji financijski plan, državni i županijski proračuni, kažu u ministarstvu.

Kad je riječ o obnovi privatnih kuća i zgrada dosad je od građana zaprimljeno 31.318 zahtjeva, od kojih je obrađeno nešto više od 40 posto, a ugovoreni su radovi vrijedni 253,8 milijuna eura.

Manje zahtjevna obnova koja se odnosi primjerice na dimnjake, stubišta i zabatne zidove završena je ili je u tijeku na 8083 kuće ili privatne zgrade.

Zahtjevnija konstrukcijska obnova završena je ili je u tijeku na 49 zgrada. Izgrađeno je 11 kuća, a 95 ih je u izgradnji te je uklonjeno 911 kuća i zgrada.

05.03.2023. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno