« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
krađa blaga

Louvre Egiptu vraća ukradene freske

Egipat je s muzejom prekinuo svaku suradnju dok mu se vrijedni dijelovi faraonskog stećka ne vrate

(Wikipedia)
Više o

Louvre

,

freske egipatski stećak

,

Zahi Havas

Muzej Louvre je otvoren za povrat pet fragmenata fresaka s egipatskog stećka koje traži Kairo, uz poštivanje francuskih procedura, objavila je u srijedu uprava tog slavnog francuskog muzeja.

Muzej nije jedini koji odlučuje o povratu djela, jer najprije treba dobiti povoljno mišljenje Nacionalnog znanstvenog povjerenstva za muzejske kolekcije Francuske. Povjerenstvo se treba sastati krajem tjedna i razmotriti prijedloge kategorizacije tih fragmenata freski, koje su trenutačno izložene u muzeju, dodaju iz Louvrea.

Ako povjerenstvo prihvati ideju povrata djela, potrebno je i zeleno svjetlo ministarstva kulture. Eksponati iz zbirki francuskih nacionalnih muzeja mogu se vratiti samo ako to odobri povjerenstvo stručnjaka.

Egipat je odlučio prekinuti svaku arheološku suradnju s Louvreom dok mu se dijelovi faraonskog stećka ne vrate, izjavio je u srijedu glavni tajnik egipatskoga državnog vijeća za starine Zahi Havas.

- Odlučili smo prekinuti svaku suradnju s Louvreom očekujući povrat tih ukradenih arheoloških artefakata iz grobnice smještene blizu Luxora, 700 km južno od Kaira, dodao je Havas. (hina/metro-portal)

07.10.2009. 16:09:21
Novi komentar
nužno
nužno