« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
izborni cirkus

Lošiji odaziv uz više kršenja izborne šutnje

Neke priče iz GONG-a bile bi stvarno smiješne da nisu tužne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

lokalni izbori

,

izbori za gradonačelnika Zagreba

,

kršenje izborne šutnje

U priopćenju objavljenu na mrežnim stranicama nevladina udruga GONG navodi kako je danas do 15 sati zabilježila prigovore građana i stranaka o kršenju predizborne šutnje te izravnom agitiranju, lijepljenju plakata i promidžbi oko izbornih mjesta.

Izravno agitiranje, plakati i promidžbeni materijali na izbornim mjestima zabilježeni su u Turjacima kod Sinja, gdje je, kako se navodi, član HDZ-a agitirao ispred izbornoga mjesta.

Na izbornom mjestu broj 13 u Vukovaru, na otprilike 50 metara od birališta, nalazi se parkiran kombi oblijepljen plakatima HDZ-a, navodi GONG i dodaje kako u Lovreće selu (Krapinsko-zagorska županija) te u općini Bedenica (Zagrebačka županija) članovi HDZ-a agitiraju po kućama.

U Karinu Gornjem plakati kandidata Ante Župana nalaze tridesetak metara od izbornih mjesta, navodi GONG te dodaje kako je u Splitu na području Meja, promatračica kandidata Željka Keruma dojavila da se plakati Ranka Ostojića nalaze na udaljenosti manjoj od 50 metara od izbornoga mjesta.

Na izbornom mjestu 2 u Starim Mikanovcima unutar kruga od 50 metara nalazi se veleplakat i transparent koalicije HDZ-HSS, a izborni odbor nije ih u mogućnosti ukloniti.

U Metkoviću, na izbornom mjestu "Ivica Blažević" plakati nezavisne liste se nalaze unutar 50 metara od izbornih mjesta, navodi se u priopćenju te napominje kako su plakati bili uklonjeni pa ponovno postavljeni.

Na izbornom mjestu 10 u Lipiku plakat HSS-a nalazio se u blizini izbornoga mjesta, a maknut je nakon intervencije promatrača.

Lijepljenje plakata, dijeljenje letaka i promidžbenoga materijala GONG je zabilježio na tri mjesta u Osijeku - u Kanželićevoj, Gundulićevoj i Vukovarskoj ulici, gdje su jutros postavljeni plakati HDZ-a.

U Požegi su jučer poslijepodne lijepljeni plakati HDZ-ova kandidata, a u sandučićima zgrada u Vukovaru pojavili su se letci "Udruge Stanara grada Vukovara", kojima se poziva građane da izađu na izbore te glasuju za SDP-ova kandidata za gradonačelnika.

Aktivisti jučer i danas u Zaprešiću dijele letke za aktualnoga gradonačelnika, kandidata HDZ-a, a u Garešnici su danas na sandučiće građanima lijepljeni letci HDZ-a.

GONG navodi kako je promidžbena djelatnost i kršenje izborne šutnje preko telefonskih poziva i slanje sms-poruka zabilježeno u Đakovu, gdje je građane kontaktirala osoba koja se predstavila da zove iz gradskog odbora HDZ-a te ih pitala hoće li izaći na glasovanje.

U Splitu je građanku jutros telefonski kontaktirao izborni stožer Ranka Ostojića (SDP) kako bi je podsjetili da se danas održava 2. krug izbora za gradonačelnika i župana te joj ponudili prijevoz do izbornoga mjesta.

GONGU su dojavili građani iz Splita o sličnim pozivima, kojima im se iz stožera Ranka Ostojića (SDP) nude prijevoz na izborna mjesta.

Iz Petrinje je građanin dojavio da su ga zvali ispred koalicije HNS-SDP, a u Korenici su građani zaprimili sms poruke da glasuju za HDZ, navodi GONG te dodaje kako građani iz Istre javljaju o sms porukama s pozivom da glasuju za IDS i sms porukama da izaberu promjene.

Više građana iz Istre, Dubrovnika, Osijeka i Novog Zagreba dojavilo je da su im slane sms poruke ili upućivani telefonski pozivi, kojima ih se samo podsjeća da izađu na izbore.

GONG također navodi kako je u Blizni Donjoj svećenik na misi rekao građanima da trebaju glasovati za HDZ-ova kandidata te podsjeća kako je u župi Podtravlje, kod Sinja, svećenik na misi pozvao građane da glasuju za HDZ.

U Petrovskom (Krapinsko-zagorska županija) župnika su prijavili HNS i HSU da je agitirao tijekom jutarnje mise za jednoga od kandidata na izborima.

Inače, odaziv do 16 sati je prilično lošiji nego u prvom krugu, tek 26% birača izašlo je na glasanje. (hina/metro-portal)

31.05.2009. 18:05:37
Novi komentar
nužno
nužno