« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci

Lopovi u Njemačkoj kradu i starije aute

Slabiji modeli nisu tako zašićeni pa su sada traženiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

krađa automobila

,

lopovi

Prije nekoliko godina vlasnici novih automobila u Njemačkoj morali su strahovati zbog kradljivaca koji bi mogli otuđiti njihovo vozilo, dok su valsnici starijih automobila bili relativno mirni, ali stanje se promijenilo.

Prema podacima Saveza njemačkih osiguravateljskih tvrtki, moderni protuprovalni uređaji zadaju provalnicima probleme tako da se oni radije okreću starijim modelima koji su slabije zaštićeni protiv krađe.

Tijekom 2007. godine u Njemačkoj su ukradena 16.502 automobila, što je za 13 posto manje nego u 2006., a 65 posto manje nego 1997. godine.

Stručnjaci kažu da su moderniji protuprovalni sustavi jedan od čimbenika koji usmjeravaju kradljivce ka starijim automobilima. Još jedan od "poticaja" je potražnja za rezervnim dijelovima, te činjenica da su njemački automobili tražena roba u inozemstvu.

Hubert Paulus iz njemačkog ADAC-a kaže da bi i u starije automobile trebalo ugrađivati moderne alarmne sustave jer provalnici često odustaju od krađe ako ne uspiju u vrlo kratkom roku provaliti u automobil i pokrenuti ga. (hina/metro-portal)

21.01.2009. 10:01:10
Novi komentar
nužno
nužno