« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
OSVRT

Londonski kolaži Duška Šibla

Koliko god putovao i boravio na raznim mjestima, akademski slikar Duško Šibl doista koristi svaku pa i najmanju mogućnost za rad

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Duško Šibl trenutno je u Londonu i kako sam kaže,"u Londonu nema uvjeta za mokro slikanje, pa slika na suho-to su papiri u boji, uglavnom na svijetloj pozadini, dok su neki na sivom kartonu korica mape ili na crnom ili crvenom papiru, kada ostane bez bijeloga",stoga smo mi u prigodi vidjeti novi ciklus uzbudljivih kolaža.

Doista, primarna karakteristika novoga niza kolaža Duška Šibla jest prisutnost iznimnog energetskog naboja koji fluktuira od scene do scene, od motiva do motiva, praćen pozornom kontrolom slikara, koji precizno dozira strujanje.

Istodobno, tu je i snažna vibracija pokreta, uzajamni, grčeviti, izvijajući, priljubljeni i odvajajući, izazovni i razočaravajući,neizbježni i iznenadni.

Ne, ne promiču pred nama slike slučajnih, instiktivnih trzaja, ne, ovdje je riječ o cjelovitoj koreografiji svakovrsnih gibanja tijela pod pritiskom intime, unutarnjeg bića koje djeluje na vanjštinu.

Londonski kolaži Duška Šibla, izazovni su i zanimljivi, nimalo nisu dosadni ili tek općeniti, doista, iznimno su senzualni.

Sve se ove figure nalaze, zarobljene u gustom, neprozirnom emotivnom oblaku, često ne znajući što će im biti idući korak, gesta, riječ ili pak u prostoru razornih orkana,dok su oni u onom središnjem, mirnom dijelu.

Cikluse kolaža Duška Šibla bilo bi dobro vidjeti u prostoru koji bi omogućio publici da doživi magični ples kruga, stalno iznova, neprekidno gibanje figura i njihov slojeviti međuodnos.

Piše: Miroslav Pelikan
30.10.2020. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno