« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Ljudsko tijelo kao hrana ribama

Danski umjetnik iskoristit će tijelo zatvorenika u umjetničke svrhe

Fotografija vijesti
Više o

Ribe

,

smrtna kazna

,

onečišćenje okoliša

,

Marc Evaristti

,

Gene Hathorn

Američki osuđenik na smrtnu kaznu dozvolio je da njegovo tijelo bude pretvoreno u umjetničko djelo ako njegova zadnja žalba bude odbijena. Gene Hathorn u slučaju smrti povjerit će svoje ostatke danskom umjetniku Marcu Evaristtiju.

- Prvo ću zamrznuti Genovo tijelo i zatim od njega napraviti hranu za ribe. Posjetitelji moje izložbe moći će hraniti zlatne ribice njegovim ostacima - rekao je Evaristti.
Ovo nje prvi put da ovaj danski umjetnik rodom iz Čilea šokira javnost svojim radovima. Tako je 2000. godine stavio deset zlatnih ribica u miksere s vodom i pozvao posjetitelje da ih uključe.

Prvo će zamrznuti tijelo i zatim od njega napraviti hranu za ribe. Posjetitelji izložbe moći će hraniti zlatne ribice njegovim ostacima

Evaristti je američkog zatvorenika u teksaškom zatvoru posjetio nekoliko puta i nada se kako će njegovo djelo pomoći kako bi se ukazalo na besmislenost smrtne kazne. Umjetnik ne misli kako je njegov plan neetičan, već smatra kako je pravi problem legalno ubijanje ljudi. Prema njegovim riječima, američki odvjetnici sumnjaju je li Hathornova oporuka u kojoj svoje tijelo ostavlja Evaristtiju valjana. Hathorn čeka smaknuće od 1985. godine kada je osuđen zbog ubojstva svog oca, maćehe i polubrata.

Ovaj ekscentrični umjetnik bio je uključen u kampanju protiv zagađenja okoliša pa je jedan cijeli ledenjak na Grenlandu obojio u crveno. Prošle je godine uhićen kada je pokušao napraviti istu stvar, samo na drugoj destinaciji - vrhu Mont Blanc.

Piše: Piše: Livia Čveljo
04.09.2008. 20:18:20
Novi komentar
nužno
nužno