« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ISTRAŽNO POVJERENSTVO

Ljubo Jurčić: Inom su upravljale interesne skupine

VIDEO - Jurčić kaže da je prodaja Ine bila dobar posao jer je sve bilo u hrvatskim rukama, ali zašto nije i ispao dobar, to je već drugo pitanje

Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić (Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

INA

,

Ljubo Jurčić

,

privatizacija Ine

Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, danas je pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine svjedočio o okolnostima prodaje Ininih dionica 2003. godine. Između ostalog je rekao da se zalagao za privatizaciju strateškog paketa Ine, i to zato što Inom nikada nije upravljala politika, nego različite interesne skupine koje su se zaklinjale u dobrobit države.

"Bio sam za strateškog partnera jer politika nikada nije upravljala Inom, već 10 do 15 interesnih grupa", rekao je Jurčić, naglasivši kako nije vidio drugoga načina da se uredi situacija u Ini, nego da u kompaniju uđe strateški partner koji bi, zbog zaštite svojih uloga, imao velik interes za što bolje poslovanje kompanije.

Za Jurčića je prodaja 25 posto plus jedne dionice mađarskom MOL-u bila dobar posao koji je imao razvojnu viziju jer su bile predviđene obnove rafinerija, nova istraživanja, kao i bušotine u inozemstvu. Posao je bio dobro zamišljen jer je sve bilo u hrvatskim rukama, a zašto nije ispao dobar, to je drugo pitanje, odgovorio je Jurčić na pitanje HDZ-ovca Gorana Marića smatra li i s današnje distance da je prodaja strateškog paketa Ine bio dobar posao za hrvatsko gospodarstvo.

Jurčić je rekao da su svi ponuđači u trenutku podnošenja ponude imali definiran ugovor, te je odbacio informacije da su upravljačka prava koja je tim ugovorom dobio MOL nesrazmjerno velika s obzirom na kupljeni paket. Pojasnio je da kupnja 25 posto dionica ne znači isto što i kupnja 23 ili 24 posto, budući da se s 25 posto kupuju i određena upravljačka prava.

Naglasio je, međutim, da je hrvatska strana i dalje mogla donositi sve odluke vezane uz proizvodnju i razvoj, a da su mađarski partneri dobili po dva člana Uprave i Nadzornog odbora samo zato da bi mogli zaštititi svoj ulog.

Jurčić nije želio komentirati ni napise da je dionica Ine nuđena kao jamstvo za kredit Podravke u mađarskoj OTP banci, iako ta kompanija u svom portfelju nema Inine dionice. Objasnio je da ga kao predsjednika Nadzornog odbora Podravke veže poslovna tajna. (Infopunkt/metro-portal)

13.09.2010. 17:33:15
Novi komentar
nužno
nužno