« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
NAPOKON

Ljubljanska banka objavila poziv štedišama

Slovensko ministarstvo financija u ponedjeljak je u više dnevnih listova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke

Imate li ovakvu štednu knjižicu?
Imate li ovakvu štednu knjižicu? (Arhiva)
Više o

Ljubljanska banka

,

stara devizna štednja

,

zahtjev za povrat

Slovensko ministarstvo financija u ponedjeljak je u više dnevnih listova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke da od 1. prosinca počnu ulagati podneske za povrat stare devizne štednje na koju čekaju od raspada Jugoslavije.

Zahtjevi za povrat štednje primat će se od 1. prosinca ove do 31. prosinca 2017. godine, a javni poziv i detalji o načinu prijave i verifikaciji zahtjeva objavljeni su u ponedjeljak u zagrebačkom Večernjem liistu i Jutarnjem listu, mostarskom Večernjem listu, te sarajevskom Oslobođenju i banjalučkim Nezavisnim novinama.

Riječ je o sredstvima koje je Slovenija dužna vratiti prema lanjskoj presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ta zemlja je ove godine prihvatila zakon kojim je implementirala presudu Europskog suda, po kojoj je odgovorna za isplatu nepodmerenih štediša državne Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Računa se da ih je u Hrvatskoj oko 130.000 i da će povrat njihovih sredstava ići brže jer će se verifikacija zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo, kako upozorava slovensko ministarstvo financija, početi provoditi tek nakon dobivanja kompletne dokumentacije te banke od vlasti u BiH, o čemu se još uvijek vode pregovori.

385 milijuna eura za podmirenje svih štediša

Na zaprimanju zahtjeva štediša radit će 30-ak službenika koji su za tu zadaću posebno zaposleni. Računa se da će prvi štediše biti podmireni u drugom kvartalu sljedeće godine. Rok za donošenje rješenja je tri mjeseca od podnošenja potpune dokumentacije pojedinog štediše. Ukoliko se on složi s informativnim izračunom koji mu bude poslan i ne odluči se za dodatni upravni postupak, sredstva bi mu na osobni račun bila uplaćena u roku od 30 dana, navodi ministarstvo financija.

Slovenska vlada ocjenjuje da će za podmirenja svih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije biti potrebno ukupno 385 milijuna eura, te da će se na okončanje spora sa Slovenijom odlučiti i oko 8000 štediša Ljubljanske banke čijih 160 tužbi je još u postupku pred sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

 

02.11.2015. 14:46:00
Novi komentar
nužno
nužno