« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OZBILJNO?

Linić: Povećanje PDV-a neće dovesti do rasta cijena

Slavko Linić, ministar financija, istaknuo je kako će povećanje stope PDV-a poduzetnicima donijeti veću konkurentnost i zbog toga neće biti rasta cijena

Fotografija vijesti
Više o

rast cijena

,

Slavko Linić

,

povećanje PDV-a

,

PDV 25%

Ministar financija Slavko Linić, odgovarajući na pitanja građana na društvenim mrežama Facebook i Twitter, istaknuo je kako će povećanje stope poreza na dodanu vrijednost poduzetnicima donijeti veću konkurentnost te poručio kako viša stopa PDV-a neće dovesti do rasta cijena, javlja Hina.

To što dižemo PDV u isto vrijeme vraćamo gospodarstvu kroz smanjenje stope zdravstvenog doprinosa i parafiskalnih nameta, odnosno, kroz poticajne mjere poduzetnicima koje ima omogućuju veću konkurentnost, kazao je Linić, te, kako je kazao, šalje "vrlo jasnu poruku građanima": "S takvim olakšicama gospodarstvo će smanjiti svoje rashode, neće biti potrebe podizanja cijena".

Vezano uz smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, ministar financija Linić je rekao kako je Vladi dovoljno da sreže posebne dodatke koje su imali pojedinci, broj prekovremenih i broj zaposlenih na određeno vrijeme, te broj ugovora o djelu. "Time ćemo dobiti uštedu od dvije milijarde kuna, što je sasvim dovoljno, a 2012. ćemo koristiti za pregovore sa sindikatima i socijalnim partnerima i mijenjati kolektivne ugovore", kazao je. "Uvjeren sam da ćemo to uspjeti", dodao je.

Na pitanje o smanjenju proračuna ministar Linić je kazao kako se prihodi neće smanjivati "jer smo uvjereni da ćemo imati veći broj zaposlenika i investicija te više tvrtki". "Prema tome, možda ćemo pojedinačna opterećenja smanjit ali prihode nećemo", rekao je.

Ministar financija istaknuo je i kako Vlada "ovaj proračun ne karakterizira kao krizni", već kao "proračun financijske konsolidacije Hrvatske u kriznom vremenu i poticajnim za gospodarstvo".

Što se tiče velikih infrastrukturnih projekata koje Vlada RH kani financirati iz ovogodišnjeg proračuna, najavio je kako će se investirati u željezničku infrastrukturu, teretni i putnički prijevoz, te HEP sa prijenosom i distribucijom električne energije.

Vlada će, dodao je, podržati i male poduzetnike koji će krenuti sa svojim privatnim investicijama u izgradnji alternativnih izvora energije, te telekom sektor koji će investirati kako bi se riješio 6 posto posebnog poreza, a u lokalnim sredinama financirat će se projekti opskrbe vode te zbrinjavanja otpada.

Na pitanje građana zašto se ne uvede četvrti platni razred od 45 posto za oporezivanje onih koji zarađuju iznad 15 tisuća kuna kazao je kako vlada ne misli da je to potrebno. "Ne mislimo da treba više mijenjati", kazao je.

Odgovarajući pak na pitanje hoće li se, kada se financije konsolidiraju, PDV smanjiti, ministar financija odgovorio je kako ne vjeruje da će se u ovom mandatu PDV više dirati, jer - naglasio je - "privredi trebaju dodatni poticaji i stimulansi, privredu treba rasteretiti, posebno davanja za zdravstvo". S druge strane, treba pokrenuti niz projekata u državi financiranih iz proračuna. "Prema tome, bitka za radna mjesta veći je prioritet nego PDV", kazao je ministar Linić, odgovarajući na pitanja građana na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

29.01.2012. 12:15:24
Novi komentar
nužno
nužno