« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
STRAŠNO

Libija sve više tone u kaos

Libijci u novoizabranom parlamentu vide posljednju nadu. Na prvoj sjednici nisu međutim sudjelovali svi zastupnici. Nasilje na ulicama gradova ne prestaje

Plemena opet ratuju
Plemena opet ratuju (Arhiva)
Više o

Libija

,

kaos

,

plemenski rat

Parlament je zapravo s radom trebao početi proteklog vikenda. Prvi sastanak predstavnika naroda zasjenio je val nasilja. Libija doživljava najteže borbe od svrgavanja Muamera Gadafija.

Zbog mjera opreza, sjednica parlamenta je održana u Tobruku, gradu udaljenom nekoliko stotina kilometara istočno od glavnog grada Tripolija. Već u subotu (02.08.) tamo se okupilo nekoliko stotina zastupnika u parlamentu. No budući da su mnogi parlamentarci bili odsutni, sjednica je proglašena pripremnom, prenio je informativni web portal "Libya Herald". Parlament bi tako danas (04.08.) službeno trebao početi s radom.

Tijekom vikenda 22 stradalih

Mnogi Libijci novi zastupnički dom povezuju s nadom da će prestati nasilje i u zemlji biti više stabilnosti. Tijekom izbora održanih krajem lipnja, kandidirati su se mogli samo neovisni kandidati. Kako bi se umanjile političke borbe za vlast, stranačke liste nisu bile dopuštene. Stoga će se tek nakon formiranja klubova zastupnika pokazati koliko je koja politička struja zastupljena.

U sukobima suprostavljenih paravojnih snaga u Tripoliju i Bengaziju je prema navodima vlade samo tijekom vikenda smrtno stradalo 22 ljudi. U bolnicama je završilo više od 70 osoba. Velike borbe se i dalje vode oko teško oštećene međunarodne zračne luke u glavnom gradu. Tamo još uvijek nije pod kontrolom jedno zapaljeno skladište goriva.

Alarm u zapadnim zemljamaFilipinska vlada je tisuće svojih državljana pozvala da napuste Libiju. Mnogi od njih međutim još čekaju, jer strahuju da u svojoj domovini neće moći pronaći posao. U Libiji radi veliki broj medicinskog osoblja s Filipina. Ako bi svi napustili zemlju, postoji opasnost da dođe do kolapsa zdravstvenog sustava.

Velika Britanija je jedna od posljednjih zapadnih zemalja koja će zatvoriti svoje veleposlanstvo. Ured, koji će preuzeti neke poslove diplomatskog predstavništva, bit će otvoren u Tunisu. U Libiji se još nalazi između 100 i 300 Britanaca. Vlada u Londonu je poslala brod Kraljevske mornarice "HMS Enterprise kako bi preostalim Britancima omogućila da napuste ovu zemlju, javlja BBC. "Rizik da se nađete u unakrsnoj vatri je velik", obrazložio je britanski veleposlanik Michael Aron odluku o slanju vojnog broda.

SAD su povukle svoje službenike iz veleposlanstva u Tripoliju

U subotu je u Atenu stigla jedna grčka fregata iz Libije sa 77 Grka, 78 Kineza i brojnim Britancima, Cipranima i Belgijcima. Tisuće Egipćana koji su nekoliko dana proveli na graničnom prelazu Rass Jdir prema Tunisu su u međuvremenu postupno uspjeli prijeći granicu.Francuska je već prošlog tjedna najavila kako će privremeno zatvoriti svoje veleposlanstvo a svoje državljane smjestiti na sigurno.

SAD i UN-a su također evakuirale osoblje iz svojih predstavništava. I Njemačka je povukla svoje službenike iz Tripolija. Njemački državljani su pozvani da napuste zemlju, ali do sada nije bilo evakuacije. Glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova je izjavila: "Koordiniramo aktivnosti s partnerima koji se još uvijek nalaze na licu mjesta." U to se ubraja i evakuacija stranih državljana.

Piše: Belma Šestić (afp, dpa, rtr)/DW
04.08.2014. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno