« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DIZANJE OPORBE

Libija: Prosvjednici protiv Gadafija ne posustaju

U gradu Al Bajdi, u kojemu je u četvrtak ubijeno pet osoba, prosvjednici i dalje kampiraju na ulicama

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi (Getty Images)
Više o

Libija

,

prosvjedi

,

Moamer Gadafi

Nekoliko tisuća protuvladinih prosvjednika u petak ujutro bilo je na ulicama libijskoga grada Bengazija, samo dan nakon što je u silovitom sukobu policije i prosvjednika smrtno stradalo nekoliko osoba, piše Hina.

Radio BBC je, pozivajući se na izjave očevidaca prenio da su se prosvjednici koji demonstriraju protiv četiri desetljeća duge vladavine Moamera Gadafija sukobili s pripadnicima snaga sigurnosti, koji su na njih pucali, a iz lokalne bolnice su potom izvijestili kako je u tu ustanovu dovezeno 10 tijela. U gradu Al Bajdi, u kojemu je u četvrtak ubijeno pet osoba, prosvjednici i dalje kampiraju na ulicama. Pogrebi smrtno stradalih u prosvjedima u Bengaziju i Al Bajdi održat će se u petak, a promatrači strahuju da bi oni mogli biti pokretač daljnjih prosvjeda.

U četvrtak su se u nekoliko libijskih gradova, na poziv oporbe i po uzoru na masovne pobune koje su rezultirale odlaskom s vlasti egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka i tuniškoga Zine al-Abidine Ben Alija, okupili prosvjednici te su se sukobili s policijom. Politički analitičari smatraju da bi naftom bogata Libija trebala omogućiti vladi da izgladi socijalne probleme u zemlji i na taj način smanji opasnost od pobune poput one koja se dogodila u Egiptu. Stroga kontrola medija u Libiji gotovo u potpunosti onemogućuje pristup preciznim podacima o posljedicama nasilja protiv prosvjednika.

18.02.2011. 09:40:00
Novi komentar
nužno
nužno