« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
JEDNA NACIJA

Liberalni aktivisti okupirali Washington

Skup u središtu Washingtona pokušaj je da se oživi entuzijazam liberalnih birača i izbjegne očekivano republikansko osvajanje većine u Kongresu na predstojećim izborima

Liberalni aktivisti okupirali Washington
Liberalni aktivisti okupirali Washington (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

aktivisti

,

liberali

,

Washington

,

konzervativci

,

problemi u vezi

Deseci tisuća liberalnih aktivista okupili su se u subotu na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, na skupu pod nazivom "Jedna nacija radi zajedno", koji su sazvale skupine za građanska prava, zaštitu okoliša i radnički sindikati bliski Demokratskoj stranci. Skup u središtu Washingtona, koji se održava mjesec dana prije kongresnih izbora 2. studenoga, pokušaj je da se oživi entuzijazam liberalnih birača i izbjegne očekivano republikansko osvajanje većine u Kongresu.

Skup je također liberalni odgovor na masovno okupljanje konzervativaca u kolovozu, koji je organizirao TV voditelj Glenn Beck, te na pučki konzervativni pokret "Tea Party", koji je imao više okupljanja u Washingtonu. Organizatori su rekli da skup podržava oko 400 skupina koje predstavljaju hispanoamerikance, afroamerikance, sindikate i aktiviste za okoliš, a usmjeren je na zahtjeve za otvaranje radnih mjesta, pravdu i obrazovanje.

"Ne smijemo odustati od 2. studenoga. Nismo dobili sve što smo htjeli u prve dvije godine. Ali moramo ostati uz naše čelnike i njihov progresivni program, koji je za narod a ne za korporacije", rekao je na skupu Ben Jelaous, predsjednik krovne afričkoameričke udruge - NAACP. "Mi smo protuotrov za 'Tea Party'. Moramo se usredotočiti na radna mjesta i škole, voditi brigu da naši vatrogasci, medicinske sestre učitelji i policajci zadrže posao", dodao je Jelaous. Na skupu su govorili i vođe pokreta za građanska prava crnaca Al Sharpton i Jesse Jackson.

Richard Trumka, predsjednik najveće američke sindikalne federacije AFL-CIO, pozvao je na "otvaranje radnih mjesta, koja će pružiti izglede mladim ljudima, osigurati pristojne mirovine i podržati poslovanje malih poduzetnika". Okupljeni na skupu koji se održava kod Lincolnova spomenika, stigli su u Washington iz svih krajeve Amerike. Mnogi nose transparente s porukama poput "Marširamo za nadu, ne za mržnju", "Ustanimo za promjene za koje smo glasovali" i američke zastave. Mnogi sudionici skupa nose plave majice s natpisom "Jedna nacija radi zajedno", koje dijeli Američka federacija učiteljskih sindikata. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 23:30:00
Novi komentar
nužno
nužno