« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
STIŠAVANJE STRASTI

Libanon: Zabranjena posljednja epizoda serije o Isusu

TV serija "Mesija" snimljena prema viđenju Isusa iz Kur'ana uznemirila je katoličku zajednicu u Libanonu koja smatra da "izvrće kršćanski nauk"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)
Više o

Libanon

,

Isus

,

kampiranje

,

fizetin

,

Filip Grgić

Prikazivanje posljednjeg nastavka iranske TV serije "Mesija" zabranjeno je u petak u Libanonu, nakon pritužbi domaćih katolika. Snimljena prema priči o Isusu iz Kur'ana, serija je od utorka, prvog dana svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, prikazivana svakodnevno na dva televizijska kanala bliska libanonskom šijitskom pokretu Hezbolah.

Kanali Manar i NBN u zajedničkom priopćenju navode da će poštivati mišljenje ministarstva unutarnjih poslova i prekinuti emitiranje serije "kako bi se izbjegli negativni osjećaji u zemlji". Prikazivanje serije zabranjeno je jer je "izazvalo bijes kršćanske zajednice u Libanonu", rekao je vladin izvor.

Odluku je pozdravio i biskup Beshara as Raai, glasnogovornik Katoličke crkve u Bejrutu te kazao da su svi događaji u seriji "izvrtanje krćanskog nauka". "Mesiju" je režirao iranski redatelj Nader Talebzadeh, poznat po tome što dijeli ideologiju tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. (hina/metro-portal)

13.08.2010. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno