« Iza ogledala
objavljeno prije 3 dana i 19 sati
HMM ;)

LHC kao potencijalni vremenski stroj

Znanosti ili znanstvena fantastika - sve je manji razmak između te dvije stvari, tako da...

Što se tu zapravo događa?!
Što se tu zapravo događa?! (Arhiva)
Više o

LHC

,

Large Hadron Collider

Veliki hadronski sudarač (LHC), smješten u CERN-u blizu Ženeve, poznat je po svojoj ulozi u otkrivanju Higgsovog bozona, jednog od najvažnijih postignuća u fizici 21. stoljeća. Međutim, manje poznata, ali jednako intrigantna teorija jest da bi ovaj gigantski stroj mogao postati ključ za putovanje kroz vrijeme.

Ideja o LHC-u kao vremenskom stroju proizlazi iz dubokih zakona fizike, osobito iz teorije relativnosti i kvantne mehanike. Prema teoriji relativnosti Alberta Einsteina, vrijeme i prostor nisu apsolutni već su međusobno isprepleteni u ono što se naziva prostor-vrijeme. Što se brže nešto kreće, to vrijeme sporije prolazi u odnosu na ono što je u mirovanju. Ovo je ključna ideja iza koncepta vremenskih putovanja, ali nije dovoljna sama po sebi za "pravo" putovanje u prošlost.

Međutim, LHC omogućuje znanstvenicima simuliranje ekstremnih uvjeta poput onih neposredno nakon Velikog praska. U tim uvjetima pojavljuju se čestice koje se kreću brzinom vrlo bliskom brzini svjetlosti i stvaraju gravitacijske anomalije koje bi teoretski mogle utjecati na prostor-vrijeme. Znanstvenici poput profesora Toma Weillera sa Sveučilišta Vanderbilt predložili su da bi LHC mogao stvoriti "crvotočine", hipotetične prolaze kroz prostor-vrijeme koji bi omogućili putovanje ne samo kroz prostor već i kroz vrijeme.

Još zanimljivija je ideja o česticama nazvanima "tahioni". Prema teorijama, tahioni bi mogli putovati brže od svjetlosti, što bi ih činilo sposobnima za kretanje unatrag u vremenu. Iako još nije otkrivena nijedna tahionska čestica, LHC bi mogao biti ključ za njihovo stvaranje i proučavanje. Ako bi takve čestice postale stvarnost, one bi mogle otvoriti vrata prema mogućnosti povratka u prošlost, barem na subatomskoj razini.

Iako ovo zvuči kao znanstvena fantastika, teorijska fizika ne isključuje mogućnost vremenskih putovanja. Velik broj znanstvenika ostaje skeptičan zbog brojnih tehničkih i filozofskih prepreka, poput paradoksa vremenskih petlji i uzročnosti. No, LHC je već dokazao svoju sposobnost otkrivanja nepoznatog u fizici, pa je moguće da će jednog dana pridonijeti i istraživanju vremenskih dimenzija.

Zaključno, iako je LHC trenutačno fokusiran na istraživanje temeljnih čestica svemira, njegov potencijal da stvori uvjete za putovanje kroz vrijeme ostaje spekulativna, ali uzbudljiva mogućnost. Vremenska putovanja, barem u teoriji, više nisu u potpunosti izvan dosega moderne znanosti.

21.10.2024. 19:58:00
Novi komentar
nužno
nužno