« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
IZLOŽBE

Leo Katunarić Kadele: Izbrisano / Cancelled

Leo Katunarić Kadele više od deset godina realizira projekte u kojima preispituje odnose moći u komunikaciji ljudskog izvođača uživo i digitalnih sučelja

Leo Katunarić Kadele
Leo Katunarić Kadele (Arhiva)
Više o

izložba

,

MSU

,

Leo Katunarić Kadele

Izbrisano / Canceled autorski je projekt koji analizira i prezentira procese stvaranja i brisanja identiteta u globalnoj digitalnoj kulturi, kroz interakciju ljudskog tijela, digitalnog sučelja i izvođenjem vlastitog identiteta u tradicionalnim tehnikama. Na izložbi se predstavlja interaktivna instalacija sastavljena prema uputama računalnog programa koje je analiziralo podatke iz online faze projekta. Sastoji se od mreže međusobno povezanih ekrana, od računala, 3D printera, fotografija, ploča s informacijama i tv monitora. Sastavni dio instalacije je i niz slika na platnu velikih dimenzija (data art) kao subverzivni čin općoj virtualizaciji i digitalizaciji.

Leo Katunarić Kadele više od deset godina realizira projekte u kojima preispituje odnose moći u komunikaciji ljudskog izvođača uživo i digitalnih sučelja, a djeluje pomoću hibridnih umjetničkih formi koje nastaju iz kazališnog, perfomerskog, multimedijskog i računalnog iskustva.

Leo Katunarić Kadele, jedan od najkontroverznijih umjetnika svoje generacije. Obrazovan je kao kazališni redatelj (ADU Zagreb), ali razvija polifonu umjetničku praksu stalnim širenjem u medijima i formama. Dobitnik je Rektorove nagrade. Kreator je pedesetak kazališnih predstava i scenskih događanja i autor više dramskih tekstova, objavljivanih u Hrvatskoj i Italiji. Od 1994. do 2000. ravnatelj je Zagrebačkoga kazališta mladih s kojim ostvaruje zapažene međunarodne projekte. Od 1998. do 2010. surađuje s najvećim svjetskim kazališnim festivalom Iberoamericano u Bogoti, Kolumbija, gdje 2000. kurira veliku prezentaciju hrvatske suvremene umjetnosti. Umjetničke projekte i samostalne izložbe realizira u Japanu, Kini, Indiji, Kolumbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Njemačkoj, Meksiku, Bosni i Hercegovini, Siriji, Hrvatskoj i Vijetnamu, a kreira i brojne međunarodne projekte u digitalnom mrežnom sučelju. Osnivač je KadeleGrupe i LK2_Lab, umjetničkih kolektiva / istraživačkih koordinacija. 2008. osniva MaxArtFest, festival suvremene umjetnosti. Stručne radove iz područja suvremene umjetnosti i teatrologije objavljuje u Zarezu, Životu umjetnosti, Hrvatskom filmskom ljetopisu. Sudjelovao je i izlagao na stručnim skupovima u Izraelu, Kini, Srbiji, Austriji i Hrvatskoj. Doktorirao je s temom iz područja digitalne umjetničke izvedbe, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. 2022. objavljuje knjigu „Uvod u dramaturgiju digitalne umjetničke izvedbe".

Kustosica izložbe: Snježana Pintarić

Izložba će biti otvorena do 13. 3. 2022.

10.02.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno