« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OZBILJNO?

Lažemo da bismo zaštitili ljude koje volimo

Laži sigurno nisu nešto čime bi se trebali ponositi, no pokazalo se da nas naša tjelesna kemija u nekim situacijama jednostavno tjera na njih

Hormoni nas tjeraju na laganje
Hormoni nas tjeraju na laganje (Shutterstock)
Više o

laž

,

laganje

,

oksitocin

Laži su, na žalost, svakodnevna pojava, a djeca se lažima uče već od malih nogu, željeli mi to priznati ili ne. No, jedno je istraživanje bacilo svjetlo na neke činjenice koje, povremeno, mogu opravdati poriv za laganjem.

Naime, dvije grupe ljudi igrale su razne igre, jedna od njih dobivala je hormon oksitocin, dok su drugoj davali placebo, a rezultati su pokazali da je oksitocin očito odgovoran za lažno prikazivanje rezultata. 

Grupa koja je dobivala oksitocin prikazivala je lažne, bolje rezultate kako bi pobijedili, a iako je to radila i druga grupa, u prvoj je to bilo izraženije, izrečeno je puno više laži i to s bitno manje oklijevanja. 

Znanstvenici su zaključili da je oksitocin potaknuo želju za zaštitom svoje grupe i, zapravo, tjerao ljude na laganje kako bi uspješno zaštitili ljude koje su smatrali "svojima". Oksitocin je inače neuropeptid za koji je utvrđeno da kao hormno potiče suradnju s drugima i pripadnost grupi. 

Stoga, kad sljedeći put zaigrate neku društvenu igru, pripazite što radite ...

02.04.2014. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno