« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ONLINE TRIBINA

Lazar Džamić (Cvjećarnica u Kući cveća) i Aleksandar Zograf

Razgovor Lazara Džamića i Aleksandra Zografa održat će se online na Facebook stranici Klub Močvara. Pozivamo publiku da šalje pitanja putem chata

Online tribina u Močvari
Online tribina u Močvari (Arhiva)
Više o

Aleksandar Zograf

,

Lazar Džamić

Lazar Džamić je autor knjige Cvjećarnica u Kući cveća, koja se na dubinski način bavi fenomenom stripa o Alanu Fordu. Iako je Alan Ford bio popularan samo u dvije zemlje, u Italiji i Jugoslaviji, čak pet objavljenih izdanja Džamićeve knjige svjedoče da je na našim područjima ovaj strip ne samo obilježio jednu epohu, nego da je do dana današnjeg zadržao kultni status.

Tome u prilog govori i uspjeh izložbe na kojoj je Lazar Džamić bio jedan od suradnika, "Alan Ford trči počasni krug". Izložba je izazvala veliku pažnju u Ljubljani i Beogradu (nakon smirivanja pandemije trebala bi biti predstavljena i u Zagrebu), pa je ovaj razgovor i prilika da saznamo nešto više o čitavoj inicijativi.

Lazar Džamić se već dugi niz godina bavi novinarstvom, ali je također poznat i kao stručnjak za marketing - osamnaest godina živio je u Londonu, gdje je bio strateg u nekoliko oglasnih agencija. Godine 2016. vratio se u Beograd, napustivši prestižnu poziciju šefa za brand strategije za Zapadnu Europu u Google-u.

Među knjigama koja su hit izdanja je i "Čaj od šljiva" (do sada objavljeno šest izdanja u Srbiji), zbirka eseja koja uspoređuje život i običaje stanovnika Britanije i Balkana (uz ilustracije Aleksandra Zografa). Trenutno Lazar Džamić radi na knjizi posvećenoj novosadskom muzičaru i producentu Mitru Subotiću Subi koji je nastupao pod imenom Rex Ilusivii, a koji je, prije nego je tragično nastradao 1999. godine, ostvario značajnu karijeru i u Brazilu.

Razgovor s Lazarom Džamićem vodit će Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva. Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u S.A.D, Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.

24.02.2021. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno