« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OPASNA ZABAVA

Lavina na Bjelašnici usmrtila bordera, izletnike na Klisu spasila HGSS iz Splita

U nedjelju je na Bjelašnici skupina boardera izazvala lavinu koja je jednog od njih ubila - Hrvatski izletnici imali su više sreće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Bjelašnica

,

lavina

,

snowboarding

Bjelašnica je divlja planina, a svoju je strašnu snagu pokazala u nedjelju. Dvanaest boardera tijekom dana izašlo je van uređenih staza i krenulo u skijanje po dubokom snijegu.

No, taj se potez pokazao fatalnim, jer su izazvali lavinu koja je trojicu od njih odnijela u provaliju dubine 200 metara. Odmah su pozvani spasioci koji su uspjeli pronaći dvojicu zatrpanih boardera, no treći je završio ispod nanosa snijega dubine pet metara.

Dok su spasioci uspjeli doći do njega, mladiću nije više bilo spasa. Uprava skijališta izrazila je žaljenje zbog tragedije, no ujedno su upozorili sve svoje goste kako izlazak izvan označenih područja predstavlja ozbiljan rizik za život.

U Hrvatskoj je pak potraga za sedmero izletnika sretno završila. Naime, tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasio je sedmero izletnika s litice iznad mjesta Rupotine, priopćio je večeras HGSS.

 

Izletnici, šest djevojaka i jedan mladić, krenuli su na greben iznad Rupotina kraj Klisa, a za uspon su izabrali jarugu u stijeni. Penjali su se sve dok se nisu našli u teškom i strmom dijelu litice. Nakon nekog vremena nisu mogli ni gore ni dolje, pa su oko 15,30 sati zatražili pomoć preko Županijskog centra 112. Jedna od djevojaka imala je i zdravstvenih problema.

Odmah po dojavi, devetočlana ekipa HGSS-a iz Splita je posredstvom policije locirala grupu u stijeni i popela se do njih. Užadima su svi izletnici spušteni do podnožja litice, a akcija je završena u 17,30 sati, kaže se u priopćenju HGSS-a.

 

28.02.2011. 07:36:00
Novi komentar
nužno
nužno