« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Latvija konačno samo Latvija

Planina Sovjetska Latvija konačno je i službeno odbacila svoj 'komunistički' pridjev

Fotografija vijesti
Više o

SSSR

,

planinski lanac Pamir

,

Sovjetska Latvija

,

planina

Gotovo 20 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza Tadžikistan je odlučio preimenovati 6.000 metara visoku planinu Sovjetsku Latviju, priopćili su dužnosnici.

Planina u tadžikistanskom planinskom lancu Pamir sada će se zvati samo Latvija, doznaje France Presse u službi za odnose s javnošću predsjednika Tadžikistana Emomalija Rahmona uoči njegova planirana posjeta Rigi ovoga mjeseca.

Ta je planina nazvana Sovjetska Latvija 1960. kada se skupina planinara iz te baltičke države, koja je tada bila u sastavu bivšeg SSSR-a, prva popela na njezin vrh visok 6.218 metara.

Pamirski lanac do nedavno je imao nekoliko planina s nazivima iz sovjetske prošlosti. Tako je legendarna planina Lenjin visoka 7.134 metra godine 2006. preimenovana u Planinu tadžikistanske neovisnosti, dok je planina Revolucija dobila ime Avicenna po perzijskom misliocu i filozofu.

Međutim, planinarima sovjetskim nostalgičarima ipak su ostale neke planine s nazivima iz sovjetskog vremena, kao što je na primjer Planina sovjetskih časnika. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 14:48:18
Novi komentar
nužno
nužno