« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
REAKCIJE

Lansiranje izazvalo snažnu osudu međunarone zajednice

"Sjevernokorejska akcija prijetnja je regionalnoj sigurnosti, krši međunarodno pravo i u opreci je s njezinim vlastitim nedavno preuzetim obvezama", poručila je Bijela kuća

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

lansiranje rakete

,

međunarodna zajednica

Lansiranje sjevernokorejske rakete očekivano je doživjelo snažnu osudu međunarodne zajednice, unatoč činjenici da je cijeli projekt vrlo neslavno propao, prenosi Hina.

Bijela kuća objavila je kako je neuspjelo lansiranje sjevernokorejske rakete bio čin provokacije koji je zemlju stavio u izolaciji i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

"Unatoč neuspjehu u pokušaju lansiranja rakete, sjevernokorejska provokativna akcija prijetnja je regionalnoj sigurnosti, krši međunarodno pravo i u opreci je s njezinim vlastitim nedavno preuzetim obvezama", rekao je u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Dok ova akcija ne iznenađuje uzme li se u obzir sjevernokorejski agresivni obrazac ponašanja, svako raketno djelovanje Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost međunarodne zajednice. Sjedinjene Države ostaju na oprezu suočene sa sjevernokorejskim provokacijama i potpuno predane sigurnosti naših saveznika u regiji", kazao je Carney.

Južna Koreja također je oštro osudila lansiranje ustvrdivši da je riječ o "provokaciji" koja prijeti stabilnosti Korejskog poluotoka i regije u cjelini. "To je jasno kršenje rezolucije UN-a koja brani Sjevernoj Koreji svako lansiranje koje koristi tehnologiju balističkih raketa", kazao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan. On je ocijenio da se radi o "provokaciji koja prijeti miru na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji".

Južna Koreja ranije je upozorila kako će napasti sjevernokorejsku lansirnu rampu ukoliko dođe do prijetnje njezinu teritoriju.

Rusija je objavila da lansiranje u suprotnosti s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1874, kojom se poziva Pjongjang da se suzdrži od bilo kakvog lansiranja raketa.

Japan je osudio lansiranje kao "snažnu provokaciju" Pjongjanga i kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, dok je sjevernokorejski najbliži saveznik Kina za sada bez komentara.

Prema izvorima japanskog ministarstva obrane na koje se pozivaju japanski mediji, raketa se raspala u zraku prije nego li su njeni dijelovi pali u Žuto more, na zapadu Korejskog poluotoka.

Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je tijekom četiri minute kojih 120 km prije nego li se raspala na četiri djela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka, nekih 200 km od obale Južne Koreje.

Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njegov bliski saveznik Kina upozoravao protiv takvog lansiranja.

Sjeverna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu meteorološki satelit, iako su njezini kritičari mišljenja da je ona trebala poslužiti unapređenju sjevernokorejskih mogućnosti za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno, navodi Reuters.

Raketa Unha-3 je lansirana s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno je da njeno lansiranje koincidira sa 100. obljetnicom rođenja bivšeg korejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Svjetske sile, okupljene u skupini G-8, poručile su ranije kako bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testiranja.

Malo prije lansiranja, američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je Sjevernu Koreju da će se u slučaju lansiranja svi ponovo okupiti pred Vijećem sigurnosti "kako bi poduzeli mjere". Iako sjevernokorejski režim tvrdi da je riječ o civilnoj svrhi, za Clinton "nema sumnje" da je riječ o lansiranju u kojem se koristi tehnologija "balističke rakete".

Japan bi mogao razmotriti uvođenje gospodarskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ovisno o odgovoru međunarodne zajednice, izjavio je japanski ministar financija Jun Azumi upitan o mogućnosti novih gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji.

13.04.2012. 09:42:00
Novi komentar
nužno
nužno