« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

"Lado" i "Verjovka" 8. kolovoza u pulskoj Areni

Oko 150 plesača, pjevača i glazbenika Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" i ukrajinskog nacionalnog folklornog ansambla "Verjovka" izvest će 8. kolovoza u pulskoj Areni najatraktivnije glazbene i plesne točke dviju zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX )
Više o

Pula

,

pulska Arena

,

Lado

,

Verjovka

,

Ivana Lušić

Hrvatski i ukrajinski glazbenici će na početku koncerta zajedno otpjevati pjesmu "Dobra večer, dobri ljudi", a na kraju ukrajinsku "Ispregnite momci konje".

Ansambl "Lado" izvest će, među ostalim, poskočicu "Linđo", vitešku igru "Moreška", prigorske plesove, koreografiju podravskih svatovskih običaja, a "Verjovka" ukrajinski narodni ples "Kozačok", kozački ples "Zaporošci" i ples "Golubica".

Solistica Ansambla "Lado" Janja Ivančan će s ukrajinskim zborom otpjevati ukrajinsku novogodišnju pjesmu "Paun hoda".

"Verjovka" je jedan od najpoznatijih folklornih ansambala u svijetu, godišnje ima tristotinjak nastupa, od kojih je većina u inozemstvu, rekao je Jaroslav Simonov iz ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj. U Puli će izvesti tradicijske i obredne skladbe, većinom plesove i pjesme iz kozačke države, 16. i 17. stoljeća, dodao je.

Ivana Lušić, ravnateljica "Lada" je istaknula kako bi "Ladov" ljetni nastup u Areni trebao postati tradicionalan, ali bi svake godine uz njih nastupio i neki svjetski folklorni ansambl. Najavila je da bi "Lado" iduće godine mogao održati turneju po cijeloj Ukrajini, s obzirom na to da su dosad nastupali samo u Kijevu.

Nastup u Puli za oba je ansambla dio njihovih ljetnih turneja po Hrvatskoj. "Lado" tradicionalno nastupa po obali, od Dubrovnika do Pule, a "Verjovka", kojoj je to prvo hrvatsko gostovanje, svoju će turneju završiti 10. kolovoza u Zagrebu.   (HINA)

15.07.2008. 20:55:35
Novi komentar
nužno
nužno