« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
RASPRODAJA

Laburisti traže izvanrednu sjednicu Sabora

Laburisti u svom zahtjevu podsjećaju kako su otvorenim pismom već upozorili na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu države

Lesar upozorava na rasprodaju državne imovine
Lesar upozorava na rasprodaju državne imovine (Arhiva)
Više o

Dragutin Lesar

,

Hrvatski sabor

,

izvanredna sjednica

,

Hrvatski laburisti

Klub zastupnika Hrvatskih laburista uputio je danas obnašatelju dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev za provođenje konzultacija klubova zastupnika glede sazivanja izvanredne sjednice Sabora kako bi se, ističu Laburisti, izbjegla nezakonita situacija i opasnost za pravni poredak Republike Hrvatske uzrokovani potezima Vlade oko upravljanja državnom imovinom, koji izravno proturiječe važećim zakonskim propisima.

Laburisti u svom zahtjevu podsjećaju kako su otvorenim pismom već upozorili predsjednika Vlade i hrvatsku javnost na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu države, među kojima su u prvom redu Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka te tzv. monetizaciju, odnosno davanja u koncesiju, Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb - Rijeka.

Zakonom o upravljanju državnom imovinom, ističu Laburisti, propisani su dokumenti koje je potrebno donijeti da bi se moglo legalno upravljati državnom imovinom kao i rokovi u kojima se ti dokumenti moraju donijeti.

Ti podzakonski akti - strategija i plan, po mišljenju Laburista, do sada nisu doneseni.

"Jasno je da time nisu ispunjeni zakonski uvjeti za najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju, te da bi takvim postupanjem vlada izravno kršila zakon, što, nadamo se, nitko nema namjeru i nikome nije u interesu. Nažalost, vlada je već pokrenula neke korake u suprotnosti s navedenim propisima, pa je očito da je potrebno žurno reagirati", poručuju Laburisti.

Napominju i kako je obveza Sabora ne samo donositi zakonske propise nego i brinuti o tome da vlada, koja Saboru odgovara za svoj rad, poštuje te propise.

Stoga traže da se najkasnije do kraja kolovoza, obave konzultacije predsjednika klubova zastupnika i sazove izvanredna sjednica Sabora. Hrvatski laburisti poručuju kako su spremni prirediti nacrt zaključaka koji može poslužiti kao temelj sazivanja izvanredne sjednice Sabora.

20.08.2012. 13:18:00
Novi komentar
nužno
nužno