objavljeno 21.05.2020. 10:01:00
MLJAC

Kvinoja, namirnica budućnosti

Povrh svega, sadrži značajne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje jamče zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava

Genijalna!
Genijalna! (Arhiva)

Iako se najčešće smatra zdravijom zamjenom za rižu, kvinoja nije žitarica, već usjev nalik žitarici koja se uzgaja zbog svojeg jestivog sjemena. Sjemenke kvinoje mogu biti različitih nijansi - od bijele do crne boje, a kod nas je najzastupljenija ona žuta.

Kvinoja potječe iz Južne Amerike, uz kukuruz smatrala se osnovnom prehrambenom namirnicom Inka, a danas se konzumira u cijelome svijetu.

Ovo je uistinu prava superhrana - obiluje proteinima te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Zbog toga se njezina konzumacija preporučuje osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Bogata je i vitaminima iz skupine B, vitaminom E, ali mineralima poput kalcija, magnezija i željeza. Povrh svega, sadrži značajne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje jamče zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

U 100 grama nekuhane kvinoje nalazi se oko 360 kalorija, što ju čini vrlo zasitnom namirnicom. Kada se uzme u obzir da se pola kilograma ove namirnice može kupiti po cijeni od dvadesetak kuna, jasno je da ćete za relativno malo novca uspješno nahraniti četveročlanu obitelj.

21.05.2020. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/kvinoja-namirnica-buducnosti/125315/