« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BAN KI-MOON:

Kvartet za Bliski istok čvrsto podržava palestinsku državu

Kvartet osuđuje nedavne izraelske odluke o izgradnji 1.600 stanova u Istočnom Jeruzalemu, poručio je glavni tajnik UN-a

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Ban Ki-moon

,

Ujedinjeni narodi

,

bliskoistočni mirovni proces

,

Kvartet za Bliski istok

,

židovska naselja

Bliskoistočni mirovni kvartet čvrsto podržava napore za osnivanjem neovisne palestinske države, rekao je u subotu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u posjetu u palestinskim područjima.

"Čvrsto podržavamo vaše napore za uspostavu neovisne palestinske države", rekao je čelnik UN-a tijekom susreta s palestinskim premijerom Salamom Fajadom u Ramalahu, na Zapadnoj obali.

Ban je naglasio da je Bliskoistočni kvartet (UN, SAD, EU, Rusija) uputio jasnu i snažnu poruku u tom smjeru i još jednom osudio izraelsko doseljavanje na palestinska područja.

"U ime Kvarteta čvrsto osuđujemo nedavne izraelske odluke o izgradnji 1.600 stanova u jednoj četvrti Istočnog Jeruzalema", rekao je.

Palestinski premijer Fajad odveo je Bana na osmatračnicu u blizini Ramalaha, odakle je mogao vidjeti židovsko naselje Givat Zeev na Zapadnoj obali, u kojem živi 11 tisuća stanovnika.

Bliskoistočni kvartet je na sastanku u Moskvi u petak pozvao na zamrzavanje izraelske gradnje i tražio je kalendar za postizanje mirovnog sporazuma u 24 mjeseci.

Ban će u nedjelju posjetiti Gazu i Izrael. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 18:27:20
Novi komentar
nužno
nužno