« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
proljetna generalka

Kvaliteta stanovanja u boji

Boje vas mogu opustiti, ali i potaknuti vašu aktivnost ili kreativnost

Fotografija vijesti
Više o

boje

,

uređenje doma

Već i vrapci na granama znaju da boje utječu na naše živote. Stoga pripazite pri uređenju svog doma i pomoću boja na zidovima popravite kvalitetu boravka u njemu.

Boje vas mogu opustiti, ali i potaknuti vašu aktivnost ili kreativnost. Standardna i donedavno prevladavajuća bijela boja simbolizira čistoću, no češće dolazi u varijantama poput prljavo bijele ili boje bijele kave.

Vrlo snažna boja je crvena. Potaknut će vašu energiju i dobro raspoloženje, ali u većim količinama može izazvati nervozu. Kombinirajte je s varijantama bijele i dobit ćete vedar prostor, koji ipak neće djelovati na vas tako da poželite što prije pobjeći.

Plava boja djeluje umirujuće i opuštajuće, smanjit će u vama nervozu i stres. Obojite njome zidove spavaće sobe i nećete pogriješiti.

Dobro raspoloženje u svoj dom unijet ćete premažete li zidove žutom bojom, koja će vas podsvjesno podsjećati na Sunčevu energiju.

Umirujuće će na vas djelovati zelena boja; podsjetit će vas na prirodu. No ne pretjerujte s njome u prostorijama u kojima je potrebna aktivnost, poput radne sobe ili kuhinje.

Dobro raspoloženje u dom unijet ćete premažete li zidove žutom bojom, koja će vas podsvjesno podsjećati na Sunčevu energiju. Umirujuće će na vas djelovati i zelena boja: podsjetit će vas na prirodu. 

Pozitivno će u vašem domu djelovati i ljubičasta. I dok od nježnijih nijansi očekujte pozitivan utjecaj na vašu aktivnost, intenzivna ljubičasta djelovat će umirujuće pa je iskoristite za spavaću ili dnevnu sobu.

Narančasta boja djelovat će na vaš optimizam, pozitivnu energiju i dobro raspoloženje, pa je uklopite u inače tamne prostorije s malim izvorima svjetlosti.

Sa smeđom bojom na zidovima ne valja pretjerivati, jer vašem domu može dati sumoran dojam. Ipak, u kombinaciji sa svjetlijim nijansama može djelovati vrlo umirujuće.

Ružičasta boja zidova nerijetko prevladava u dječjim sobama. Smirujuća je i pozitivna, pa je možete ukomponorati i u svoju spavaću sobu.

S crnom bojom za zidovima valja biti oprezan, jer je vrlo snažna, kao i sa sivom. Obje mogu djelovati depresivno. (METRO)

10.04.2009. 23:04:00
Novi komentar
nužno
nužno