« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
ANGELA

Kurdima oružje, a Ukrajini novac

U ljetnom intervjuu za ARD, njemačka kancelarka Angela Merkel je govorila o krizama u Iraku, Ukrajini i Gazi, kao i o aktualnoj aferi oko njemačkog špijuniranja Turske

Merkel za podršku Pešmergama i Ukrajini
Merkel za podršku Pešmergama i Ukrajini (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Ukrajina

,

Kurdi

,

ukrajinska kriza

,

ISIL

,

Islamska država

,

Pešmerge

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ljetnom intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD, obrazložila odluku o podršci u naoružanju kurdskim vojnim snagama u Iraku. Pešmerge su, zajedno s američkim snagama, zaustavile prodiranje Islamske države. Za nas nije postojala opcija da ostanemo po strani. IS je protiv svih koji drugačije razmišljaju, bilo da su kršćani ili muslimani. Merkelova je zaključila: "Pred očima svih nas se događa genocid!"

Ne postoji stopostotna sigurnost da oružje neće završitit u pogrešnim rukama, priznala je njemačka kancelarka i dodala da se teroristima mora stati na kraj. Isporuku oružja zabranjenoj Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) kancelarka je isključila, kao i angažiranje njemačkih vojnika u Iraku. Ona nije isključivo bila protiv konkretnog angažmana njemačkog Bundeswehra, ali, kako je rekla, ne postoje konkretni planovi. Isto tako, dodala je ona, " edukacija o oružanim sustavima ne mora se vršiti na iračkom tlu".

Merkelova je govorila o „značajnoj odluci" , tvrdeći da je i u prošlosti bilo odluka slične težine. Ona se pozvala na njemačko sudjelovanje u misijama u bivšoj Jugoslaviji i na odluku o slanju trupa u Afganistan.

Bez nade u dogovor Putina i Porošenka

Kada je riječ o sukobu u Ukrajini, Angela Merkel je upozorila na pretjerana očekivanja od susreta predsjednika Rusije i Ukrajine. Susret Vladimira Putina i Petra Porošenka u utorak u bjeloruskom Minsku "sigurno neće rezultirati napretkom", rekla je ona i istakla: "Ukoliko se želi pronaći rješenje, mora se međusobno razgovarati". Ona je čvrsto uvjerena da je moguće samo političko rješenje: "Rješenje sukoba vojnim putem se ne može dogoditi."

Na pitanje, računa li s ruskom invazijom na Ukrajinu, Merkelova je odgovorila: "Mora se reći da je situacija vrlo krhka. Ukrajinski narod mora imati mogućnost ići svojim putem." S druge strane, ne smije biti oštećena ni Rusija ukoliko se s njom želi i dalje imati dobre veze, rekla je kancelarka, koja je tijekom subotnje posjete Kijevu i susreta s Porošenkom, obećala pola milijarde eura za pomoć u obnovi ove zemlje.

"Dramatična situacija"

Kancelarka je iskazala zabrinutost u vezi situacije u Pojasu Gaze, koju je ocijenila „dramatičnom" Ona se nada da će pregovori u Egiptu postepeno dovesti do primirja. Palestinskom Hamasu, Merkel predbacuje da je na „perfidan način" uvukla civile u vojne akcije. Od Katara očekuje da ovaj arapski emirat podrži mirovne napore i „da ne djeluje u drugom smjeru". Ona je ukazala i na to da se lider Hamasa ,Haled Mashal, nalazi u Emiratima: "Stoga Katar sigurno ima mogućnost djelovanja."

Spijunaža, cestarina i klimatske promjene

Obzirom na brojna vanjskopolitička krizna žarišta, Merkel je istakla nužnost djelovanja tajnih službi. Njemačka tajna služba (BND), kako je rekla, morala bi sa sigurnošću ustanoviti je li dobiva sve relevantne informacije. U unutrašnjosti zemlje odgovornost je, dodala je Angela Merkel, na Službi za zaštitu ustavnog poretka.

U vezi s uvođenjem cestarine za putnička vozila na njemačkim cestama savezna vlada se nalazi na početku pregovora, rekla je Merkel i pojasnila da je ministar prometa Alexander Dobrindt predstavio svoj koncept i da se u Bruxellesu trenutno vrši njegova provjera i usklađenost s europskim normama: "Dobijanje te ocjene je za mene najvažnije. Poslije toga možemo u miru nastaviti diskusiju." Kancelarka je istakla i da se klimatskim promjenama i načinima njihovog smanjenja želi posvetiti s velikom pažnjom i da će one imati posebno mjesto tijekom njemačkog predsjedanja grupe G7 2015. godine.

Piše: Faruk Šabanović (ARD)/DW
25.08.2014. 17:15:00
Novi komentar
nužno
nužno