« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Fešta u Beču

Kulturno društvo gradišćanskih Hrvata obilježava 75 godina

Godišnjica Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva HGKD obilježava se u Beču brojnim svečanostima koje traju do nedjelje

(Wikipedia)
Više o

Beč

,

gradišćanski Hrvati

Središnja je svečanost održana u petak navečer u Gradišćanskom hrvatskom domu u Beču a prije toga održana je i misa u Michaela crkvi u povodu također 75. obljetnice hrvatskog dušobrižništva u Beču.

Na središnjoj svečanosti uz brojne uzvanike bio je i savezni austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva i okoliša Nikolaus Berlaković kojemu je kako je rekao čast i zadovoljstvo biti na toj svečanosti.

Pozdravljajući nazočne predsjednik HGKD Tibor Jugović naglasio je da su gradišćanski Hrvati ponosni na svoju hrvatsku vlastitost koju njeguju skoro 500 godina na tlu Austrije što će i dalje raditi.

Izrazio je i žaljenje što se "broj gradišćanskih Hrvata u Austriji smanjuje".

Dugogodišnji član HGKD diplomat u mirovini Robert Sučić podsjetio je na prošlost i sadašnjost HGKD-a naglasivši da je Društvo u svojoj dugogodišnjoj povijesti prolazilo kroz različita razdoblja, "bilo je i nesloge kada je Društvo na kratko i prestajalo raditi, ali želja za zajedničkim okupljanjem i njegovanjem hrvatske kulture i običaja bila je jača".

"HGKD je stvoreno kao plod čežnje za ognjištem - gajenjem hrvatske riječi što je ostalo i danas", rekao je.

U ime hrvatskog veleposlanika Zorana Jašića, prvi tajnik u Veleposlanstvu RH zadužen za iseljeništvo Bela Tonković čestitajući značajni jubilej gradišćanskim Hrvatima naglasio je da je HGKD razvijalo i razvija dobre odnose i sa Hrvatima u Mađarskoj, Slovačkoj, Moravskoj a posebna pozornost posvećivana je odnosima s RH.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 13:06:47
Novi komentar
nužno
nužno