Kuharski summit u Splitu
Europski kuhari o iskorištenosti namirnica i smanjenju količina hrane koja se baca
Na Europskoj konferenciji Svjetskog udruženja nacionalnih kuharskih saveza (WACS), koja je od 19. do 22. ožujka u splitskom hotelu Lav okupila šezdesetak europskih majstora kuhinje, bilo je riječi o podizanju svijesti o iskorištenosti namirnica i smanjenju količina hrane koja se baca, priopćio je danas domaćin skupa Hrvatski kuharski savez.
Projekt "Food Waste and Safety", jedna je od najvažnijih novih inicijativa WACS-a i ima za cilj podizanje svijesti o maksimalnom iskorištavanju namirnica te smanjivanju količina hrane koja se baca, kako kod pripreme jela u ugostiteljskim objektima, tako i one koja se pripremi, a gosti je ne konzumiraju.
Količina hrane koja na taj način završi u otpadu izuzetno je velika, dok veliki dio svijeta živi s nedostatkom hrane. WACS-u je to neprihvatljivo, te vjeruju da projektom "Food Waste and Safety", preko svojih 8 milijuna članova u svijetu, mogu ostvariti pozitivne pomake.
Jedan od segmenta projekta je i dostavljanje kuhinjske opreme, nakon što joj "istekne rok trajanja", članicama WACS-a u zemljama trećeg svijeta. Kuhinjska oprema u razvijenim zemljama baca se nakon što joj "prođe rok trajanja", a još je uvijek puno kvalitetnija od one s kojom raspolažu kuhari u zemljama trećega svijeta, kaže se u priopćenju.
Europska konferencija kuhara održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Ministarstva turizma, a organizator Hrvatski kuharski savez ima priliku kolegama iz struke predstaviti Split i Hrvatsku kao turističku destinaciju i zemlju s bogatom, a svijetu nedovoljno poznatom kulinarskom baštinom. (hina/metro-portal)
Novi komentar