« Život
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
EH, DA ...

Kuda vodi nezdrav život?

Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan neurednim i nezdravim načinom života - lošom prehranom, stresom, manjkom kretanja i fizičke aktvnosti, manjkom sna i sjedilačkim načinom života

Nezdrav život vodi ravno u bolest
Nezdrav život vodi ravno u bolest (Arhiva)
Više o

metabolički sindrom

,

simptomi

,

uzroci

Metabolički sindrom jedno je od onih stanja koje se ne mogu nazvati bolešću, već je zapravo skup rizičnih zdravstvenih faktora kao što su - povišen krvni tlak, abdominalna pretilost, visok krvni tlak i inzulinska rezistencija, koji su se uslijed nezdravog načina života razvili kod osobe.

Ljudi s metaboličkim sindromom imaju dvaput više šanse da razviju dijabetes tipa 2 te triput više šanse da dožive srčani ili moždani udar. Podložniji su i razvoju malignih bolesti. 

Uzroci metaboličkog sindroma 

Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan neurednim i nezdravim načinom života - lošom prehranom, stresom, manjkom kretanja i fizičke aktvnosti, manjkom sna i sjedilačkim načinom života. I geni igraju određenu ulogu u razvoju metaboličkog sindroma, no presudan je način života.

Raspodjela masnog tkiva važna je koliko i njegova količina. Ako se masno tkivo nakuplja oko struka (što je slučaj kod osoba s metaboličkim sindromom), ono dovodi do masne jetre i mišića te doloazi do otpornosti jetre na inzulin  i hipertenzije te do infarkta.

Parametri za definiciju metaboličkog sindroma

  • opseg struka- žene 88 cm, muškarci 102 cm
  • krvni tlak 130/85 mm Hg
  • GUP natašte 5,6 mml/L ili više
  • trigliceridi iznad 1,7 mml/L
  • HDL kolesterol - žene ispod 1,3, muškarci ispod 1 

Osoba koja ima tri ili više gore spomenutih faktora, ima metabolički sindrom.

Kako prevenirati metabolički sindrom?

Kako bi spriječili razvoj metaboličkog sindroma treba usvojiti zdrave navike i njegovati higijenu tijela, što znači redovitu tjelesnu aktivnost (minimalno 30 minuta šetnje svaki dan), zdrava prehrana i odlazak na počinak te buđenje u isto vrijeme. 

Što ukoliko se već razvio metabolički sindrom?

Prvi korak je smanjenje tjelesne težine, a do toga se dolazi smanjenim energetskim unosom i fizičkom aktivnošću. Mediteranska prehrana uvelike pomaže kod metaboličkog sindroma, a učinkovitim se pokazao i cimet. 

Ukoliko promjena životnih navika ne donese rezultate, ide se s lijekovima kao što su antihipertenzivi, antidijabetici i hipolipemici. 

03.07.2017. 18:05:09
Novi komentar
nužno
nužno