« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OTVARANJE PRIVATNOM SEKTORU

Kubanski komunisti usvojili povijesne reforme

Izaslanici na sedmom kongres kubanske Komunističke stranke prihvatili su program reforma i otvaranja koje je predložio predsjednik Raul Castro "popravljajući" socijalistički model

Fotografija vijesti
Više o

Kuba

,

Raul Castro

,

komunizam

,

reforme

,

privatni sektor

Svih tisuću zastupnika kongresa glasovalo je na plenarnoj sjednici za plan koji sadrži tristotinjak mjera vezanih uz otvaranje privatnom sektoru, smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru za gotovo milijun radnih mjesta, smanjenje državne pomoći, samozapošljavanje, oblike samoupravljanja u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata.

Reforme predstavljaju najveću promjenu u kubanskoj ekonomiji sovjetskog tipa u posljednjih nekoliko desetljeća i trebale bi omogućiti otvaranje privatnim inicijativama, davanje više autonomije državnim kompanijama, smanjenje javne potrošnje i ohrabrenje stranom ulaganju.

Socijalizam se, međutim, ne dovodi u pitanje. S "pretjerano centraliziranog" ekonomskog modela, preuzetog od SSSR-a sedamdesetih godina, Raul Castro namjerava Kubu dovesti na put složene ekonomije, uvodeći pravila tržišta ali i sačuvavši "stečevine socijalizma". Raul Castro namjerava voditi taj proces malim koracima i "bez žurbe", javljaju kubanski mediji.

U nastavku kongresa u utorak očekuje se da će se vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odreći i posljednje službene funkcije, glavnog tajnika Komunističke stranke. Na toj dužnosti, kao i ranije na dužnosti predsjednika države zamijenit će ga mlađi brat Raul (79). Fidel je prvi i dosad jedini glavni tajnik stranke od njezina službena osnivanja 1965. godine.

19.04.2011. 09:55:19
Novi komentar
nužno
nužno