« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Krvna osveta šokirala Tursku

U pokolju na vjenčanju u jednom selu u unutrašnjosti zemlje 44 ubijene osobe

(Corbis)
Više o

pokolj Turska

,

Besir Atalay

,

krvavo vjenčanje

,

krvna osveta

Turski ministar unutarnjih poslova Besir Atalay potvrdio je u ponedjeljak da je pokolj na vjenčanju u selu Sultankoyju posljedica obiteljske krvne zavade i nema nikakve veze s pripadnicima Kurdske radničke stranke (PKK).

Skupina muškaraca naoružana puškama i granatama napala je u ponedjeljak goste na vjenčanju u selu Sultankoyju, u većinskom kurdskom jugoistočnom dijelu Turske, pri čemu su ubijene 44 osobe, među kojima mnoge žene i djeca.

Ministar unutarnjih poslova Besir Atalay izjavio je kako je nakon napada privedeno osam osoba. "Glavni tužitelj angažiran je cijelu noć na svjedočenju očevidaca. Uhićeno je i privedeno osam osoba, a oružje im je oduzeto. Riječ o krvnoj osveti među dvjema obiteljima", rekao je Atalay na konferenciji za novinare. Među ubijenima je 16 žena i šestero djece.

Atalay je izjavio da i među uhićenicima i među ubijenima ima mnogo ljudi istoga prezimena, što očito upućuje na obiteljsko nasilje.

Na vjenčanju je bilo oko 200 uzvanika. Lokalni mediji tvrde da je među svatovima bio velik broj pripadnika Seoske straže, naoružane lokalne milicije koju je uspostavila turska država kako bi se borila protiv kurdskih separatista u tom području.

Krvne osvete nisu rijetka pojava na turskom jugoistoku, ali nikada nije bilo pokolja ovakvih razmjera. Problem je što u tom području ima oko 57 tisuća naoružanih pripadnika Seoskih straža, koje su formirane prije 25 godina kao dio kontroverzne politike osnivanja paravojnih snaga za zaštitu tamošnjih sela od napada pripadnika PKK-a. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 12:00:19
Novi komentar
nužno
nužno