« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
TOMISLAV MARJANOVIĆ

Krunski svjedok slučaja Pukanić svjedoči iza zatvorenih vrata

Neslužbeno se doznaje da je u svom današnjem iskazu Marjanović Pukanićevo ubojstvo opisivao kao i ranije tijekom istrage

(POOL / CROPIX )
Više o

Ivo Pukanić

,

Bojan Gudurić

,

Niko Franjić

,

Tomislav Marjanović

Svjedočenjem krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje optuženima za atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića.

No, prema odluci Vrhovnog suda Marjanović svjedoči iza zatvorenih vrata, jer je prihvaćen prijedlog tužiteljstva da njegov iskaz bude zatvoren za javnost.

Odvjetnici optuženih za atentat ranije su se usprotivili zahtjevu USKOK-a da Marjanovićevo svjedočenje bude tajno, ističući da je krunski svjedok više puta istupao u medijima.

Branitelji su tvrdili da je Marjanović u medijima prepričao gotovo cijeli svoj iskaz i otkrio identitet, čime je otklonio jedini razlog za isključenje javnosti.

Na klupi za svjedoke Marjanović se pojavio nešto poslije devet sati i 'slobodni' iskaz davao oko sat i pol vremena. Nakon pauze odgovarat će na pitanja optužbe, obrane i sudskog vijeća, a očekuje se će na sudu svjedočiti i sutra.

Neslužbeno se doznaje da je u svom današnjem iskazu Marjanović Pukanićevo ubojstvo opisivao kao i ranije tijekom istrage te u medijskim istupima.

Nagodba s USKOK-om

Inače, njegov iskaz iz istrage jedan je od najjačih dokaza kojima je USKOK potkrijepio optužnicu protiv Pukanićevih egzekutora. Marjanović je, naime, sudjelovao u pripremi ubojstva, ali se naknadno nagodio s USKOK-om i odlučio svjedočiti protiv drugih optuženika.

Marjanović je u medijima ispričao da su se zbog atentata na Pukanića, ali i još dvije osobe u Zagrebu, udružili Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Đurović je navodno bio veza sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 milijuna eura.

Jociću se, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu.

Krunski svjedok protiv Pukanićevih atentatora krajem ožujka nepravomoćno je osuđen na tri i pol godine zbog poticanja na ubojstvo u Novom Zagrebu 2006.

Nekoliko je svjedoka, ali i optuženika u ovom postupku, Marjanovića je opisalo kao "patološkog lažljivca, kriminalca i ovisnika o heroinu".(hina/metro-portal)

10.05.2010. 12:35:39
Novi komentar
nužno
nužno