« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Kroz tjedan dana obnova ukrajinske vlasti

U slučaju neuspjeha prijevremeni izbori

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Julija Timošenko

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je u petak u razgovoru za zapadne medije da bi se prozapadna koalicija između njezina bloka i predsjedničke stranke mogla obnoviti za "tjedan dana".

"Nadam se da ćemo za tjedan dana obnoviti demokratsku koaliciju", unatoč sadašnjim teškoćama, kazala je, zaprijetivši ipak prijevremenim predsjedničkim izborima u slučaju neuspjeha.

"Ako se ne uspijemo dogovoriti, ne isključujem mogućnost da će parlament sazvati prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore", istaknula je premijerka.

Stanka predsjednika Viktora Juščenka koja je s blokom Timošenko činila većinu u koalicijskoj vladi, napustila ju je u rujnu nakon donošenja niza zakona kojima se smanjuju ovlasti predsjednika države.

Ako se savez ne obnovi i ako se do sredine listopada ne sastavi nova koalicija, predsjednik države ima pravo da raspusti parlament i da sazove nove parlamentarne izbore.

Blok Timošenko i predsjednička stranka u srijedu su službeno započeli pregovore o obnovi njihova saveza kojemu će se možda priključiti manji blok Litvin. Pregovore su ipak obilježile svađe među sudionicima. (HINA)

26.09.2008. 13:52:55
Novi komentar
nužno
nužno