« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
harač za sve

Krizni porez ipak će svi plaćati

Nakon upozorenja Vlada će po brzom postupku donijeti još jedan propis kojim će se obuhvatiti i privilegirani građani

(Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Ivan Šuker

,

krizni porez

,

harač

Premijerka Jadranka Kosor je odmah na početku sjednice Vlade najavila da će se vrlo brzo promijeniti zakon o kriznom porezu.

Sadašnji zakon ostaje na snazi ali se uvodi dodatni propis koji će obuhvatiti i 100.000 građana koji do sada nisu plaćali harač. Kosor je izjavila da je krizni porez imao dva cilja - obuhvatiti sve one iznad tri tisuće kuna, odnosno zaštititi socijalno najugroženije te ravnomjerno rasporediti teret krize na sve.

Vlada bi novi propis trebala donijeti za desetak dana a najkasnije do početka jesenskog zasjedanja Sabora u rujnu kako bi ga Sabor raspravio na svojoj prvoj sjednici.

Pitanje je bi li Vlada sama išta poduzela da informacija kako neke skupine građana nisu zahvaćene kriznim nametom nije izišla u javnost.

Premijerka se danas osvrnula i na stanje u državnim poduzećima. Najavila je da će uskoro izvidjeti kako se provodi Vladin plan štednje. Također, Vlada radi i na novom ugovoru o socijalnom partnerstvu u doba krize.

Zasad se ipak neće koristiti MMF-ovih 450 milijuna dolara. Ministar financija Ivan Šuker rekao je da Hrvatska za sada podmiruje sve svoje obveze te da ta sredstva još ne treba koristiti.

To nije novo kreditno zaduženje nego novac koji su članice skupine G20 dogovorile za pomoć državama. U Vladi se nadaju da će Hrvatska uspjeti pokriti sve svoje obveze i bez tih sredstava, a to znači da će se moći pokriti deficit i troškovi refinanciranja inozemnih kredita.

Nije zaboravio navesti i da je država u 8. mjesecu platila na vrijeme sve obveze poput mirovina i socijalnih davanja a Vlada je uvjerena da će tako biti i ubuduće.

27.08.2009. 13:39:11
Novi komentar
nužno
nužno