« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
AJMO, ŽENE ...

Krivotvorene sunčane naočale kao popularni suvenir

Turisti u Hrvatskoj kupuju krivotvorene sunčane naočale, koje se bez problema prodaju na štandovima, čak i u nekim suvenirnicama

Na plažu s lažnjacima
Na plažu s lažnjacima (Shutterstock)
Više o

krivotvorine

,

robne marke

,

naočale

,

kopije

Većina turista s ljetovanja se voli vratiti sa suvenirima. Ako su to mirisna ulja lavande i ružmarina, replike spomenika ili drevnih crkvica, ništa sporno. No, često se događa da turisti koriste priliku i u Hrvatskoj nabavljaju krivotvorene sunčane naočale, koje se bez problema mogu kupiti na štandovima, pa čak i u nekim suvenirnicama.

Iako to u Hrvatskoj zakonom nije dopuštemo, krivotvorene sunčane naočale se prodaju i kupuju. Najpopularnije su naočale Ray-Ban. Zapravo je riječ o običnim naočalama, na koje je nalijepljen znak ove poznate marke.

Zbog prodaje krivotvorene robe i u zatvor

Krivotvorine su roba neovlašteno označena tuđim zaštićenim žigom koja najčešće imitira originalni proizvod označen žigom. Tako na prvi pogled stvara dojam da se radi o originalnom proizvodu. Stavljanjem u promet krivotvorina krše se odredbe Zakona o žigu. U policiji kažu kako usprkos mjerama koje se poduzimaju, krivotvorina ima. Najlakše ih je prepoznati po tomu što imaju znatno povoljniju cijenu nego bi trebale imati. Na temelju kaznenog djela povrede prava industrijskog vlasništva i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke, propisana je kazna i do pet godina zatvora. No unatoč tomu, krivotvorine se kupuju i prodaju.

Kupuju domaći i strani gosti

Jedna prodavačica na štandu koja je željela ostati anonimna ispričala nam je kako s takvim naočalama posao ide dobro. Prodaju se odlično a kupuju svi - tinejdžeri, ali i njihovi roditelji. Jer kupiti naočale i platiti ih primjerice 1.000 kuna ne pada im na pamet, a djeca se vesele „potpisu". Krivotvorine kupuju i domaći i turisti. I dok za originalne Ray-Ban naočale treba izdvojiti od 600 ili 700 kuna pa dalje, za krivotvorene je dovoljno platiti 100 kuna. Takve naočale izložene su na štandovima, a razlike gotovo da i nema. Naočale se proizvode u Kini.

Original „četvrta klasa"

Pregledavajući ponudu zadarski štandova, primjetno je da krivotvorenih naočala nema previše, a tamo gdje ih ima na pitanje je li riječ o originalu, prodavači spremno odgovaraju da jest ali je to „četvrta klasa", štogod to značilo.

Što se tiče potencijalnih kupaca, većina se vodi logikom da je za ljetno kupanje, sunce i more bolje imati krivotvorene naočale, nego riskirati da se unište skupocjene naočale.

 

Vlasnici štandova potvrđuju kako je u posljednje vrijeme u Zadru bilo kontrola inspekcije i policije, pa je toga nešto manje, no statistika govori suprotno. Trgovci koji su takve naočale nabavili, negdje ih moraju i plasirati pa se rizična igra nastavlja. No, ne i u slučaju naše zadarske štanderice, koja pojašnjava da joj ne pada na pamet prodavati krivotvorene naočale, jer bi time mogla ugroziti svoje dugogodišnje poslovanje i preživljavanje. Kaže kako je čula da za takav biznis čak prijeti zatvor, pa ovakvu vrstu zarade odavno zaobilazi.

Tko se boji policije još?

Što se tiče nabavljanja krivotvorenih naočala, iskusna vlasnica štanda u Zadru kaže kako se posao bez problema odvija preko veleprodaje. Zanimljivo je da u zadarskoj policiji nemaju zabilježene zaplijene u veleprodaji. Vlasnica štanda smatra kako bi zaplijena u veleprodaji bila učinkovitija od zaplijena na štandovima. Ovako, onima koji prodaju naočale bez potpisa, prodavači popularnih krivotvorenih naočala rade konkurenciju i ugrožavaju poslovanje. Jer, kupci će između krivotvorenih naočala za 100 i naočala bez potpisa za 70-tak kuna u pravilu radije odabrati popularnu marku. Na taj se način onima koji ne prodaju krivotvorene naočale stvara nelojana konkurencija. Tako u očima poštenih vlasnika štandova ispada da krvotvoritelji bolje prolaze. Oni inače u nabavi, krivotvorene naočale plaćaju pedestak kuna.

Prodaja krivotvorina u porastu?

Zadarska policija je tijekom 2012. godine do sada evidentirala 16 kaznenih djela povrede prava industrijskog vlasništva, i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke. U 2011. godini takvih je kaznenih djela u zadarskoj policiji evidentirano samo sedam, što bi značilo da je prodaja krivotvorina u porastu, iako Hrvatska broji mjesece do ulaska u Europsku uniju u kojoj je otvorena prodaja krivotvorina nezamisliva.

Piše: Ivana Zrilić/DW
29.08.2012. 14:44:00
Novi komentar
nužno
nužno