« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

‘Krivolovci u ZERP-u mogu se kazniti’

Lovrin kaže da Pomorski zakonik predviđa mogućnost reagiranja na prekršaje u ZERP-u

Fotografija vijesti
Više o

ZERP

,

Pomorski zakonik

,

Ana Lovrin

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin  sinoć je u Dnevniku HTV-a izjavila da se krivolov u ZERP-u može kazniti prema Pomorskom zakoniku, jer ‘taj zakon određuje eksplicite da nadležna hrvatska tijela imaju pravo i dužnost djelovati u smislu zaštite i iskorištavanja prirodnih bogatstava u tom dijelu.’

Time je opovrgnula tekst u jučerašnjem Jutarnjem listu, u kojem se tvrdi da hrvatska policija nema pravo kažnjavati talijanske i slovenske ribare uhvaćene u ZERP-u jer nisu učinjene adekvatne izmjene Prekršajnoga zakona.

“Pomorski zakonik predviđa mogućnost reagiranja na prekršaje i na području gdje Hrvatska ima suverena prava, dakle i na području ZERP-a.”

Ana Lovrin
ministrica pravosuđa
Jutarnji list, pozivajući se na zaključke međuresorskog tima zaduženog za pitanja ZERP-a, piše  kako  granica državnoga teritorija na moru završava na granici teritorijalnih voda te da prema hrvatskim propisma policija smije postupati samo na teritoriju Hrvatske,  a ZERP je izvan te crte.  To znači, objašnjava se, da sve koćarice koje izlovljavaju ribu u ZERP-u  naši policajci mogu jedino upozoriti da to više ne čine i prema njima  ne mogu provesti nikakav postupak. List zbog spomenutog propusta proziva upravo ministricu Lovrin jer, tvrde, nije uočila da Prekršajni zakon nije usklađen sa ZERP-om.

- Sam ZERP nije teritorij Hrvatske. No, sukladno Konvenciji o pravu mora, a temeljem nje je donesen i Pomorski zakonik, predviđa se mogućnost reagiranja  na prekršaje i na području gdje Hrvatska ima suverena prava, dakle i na području ZERP-a - naglasila je ministrica.  

Piše: METRO
03.02.2008. 22:59:23
Novi komentar
nužno
nužno