« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KOSOR:

Kriteriji za dodjelu sredstava za oporavak poduzeća donose se u četvrtak

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

privatizacija

,

brodogradilišta

,

Hrvatska narodna banka

,

Pelješki most

,

oporavak

,

poduzeća

,

sredstva

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je danas da će se na sjednici Vlade u četvrtak donijeti konkretni kriteriji dodjele sredstava za gospodarski oporavak poduzeća po dvama modelima u kojima sudjeluju Hrvatska narodna banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Vlada.

"U četvrtak će se donijeti konkretne mjere i konkretni kriteriji, a prvi rezultati očekuju se krajem veljače", rekla je danas premijerka Kosor gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Po prva dva modela nisu, međutim, predviđena ona poduzeća koja su u osobito teškoj situaciji, te se za njih, kako je rekla premijerka, paralelno radi i na trećem modelu. "Čim bude gotov i taj treći model, bit će na sjednici Vlade", rekla je Kosor dodavši da se ovoga četvrtka o tome neće govoriti.

Pojasnila je i kako se ove mjere do sada nije moglo poduzeti, jer banke nisu raspolagale dovoljnom svotom novca, a bile se potrebne i dodatne mjere za stabilizaciju financijskog sustava. Govoreći o najavljenom osnivanju agencije za upravljanju državnom imovinom, rekla je da će se u iduća dva mjeseca napraviti popis kapitala koji je u državnom vlasništvu, a koji je do sada bio nedovljno iskorišten.

Na novinarsko pitanje hoće li Vlada pomoći radnicima poljoprivredno-prehrambene tvrtke "Đakovština", nad kojom je danas otvoren stečaj, Kosor je rekla da radnici nisu krivi za to što se dogodilo u toj tvrtki ali da im Vlada nažalost ne može pomoći jer za to nema sredstava. "U 'Đakovštini' je počinjena pljačka robnih zaliha, zbog čega će se tražit hitna kaznena odgovornost i preispitivanje propusta u sustavu koji su dopustile da se takvo što dogodi", rekla je premijerka.

Vezano uz drugi krug privatizacije brodogradilišta, koji će biti pokrenut sredinom veljače, Kosor je izrazila optimizam da će u ovom krugu brodogradilišta biti prodana. "Izborili smo se za 60 dana trajanja ovog drugog kruga, razgovarat ćemo sa svim potencijalnim kupcima i izvještavati ih svakih 15 dana o trenutačnom stanju", rekla je premijerka.

Na novinarsko pitanje hoće li se što poduzeti na boljem prometnom povezivanju Dubrovačko-neretvanske županije, najavila je mogućnost apliciranja na europske fondove kako bi se ubrzala izgradnja Pelješkog mosta, na kojemu su radovi usporeni zbog nedostatka proračunskih sredstava. Kako je rekla, dovršetak ovoga mosta i dalje se planira za 2015. godina. Govoreći o produljenju mandata glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ustvrdila je da je Bajić svoj posao kvalitetno obavljao proteklih mjeseci te da ne vidi potrebe da se sada taj posao prekida i kreće u potragu za nekim drugim.

Kosor je odlučno demantirala da je tražila smjenu čelnog čovjeka Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića ustvrdivši da ju se "želi uvući u tu priču i u raščišćavanje odnosa unutar HSLS-a". (hina/metro-portal)

25.01.2010. 20:06:10
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    25.01.2010. 22:15
    smiješno, oni misle spasit poduzeća koje je uništio ekonomski sustav sam po sebi... to zasigurno neće poboljšati kupovnu moć robova, koja je i uzrokovala krizu :-P
Novi komentar
nužno
nužno