« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Kristo Laptalo u zatvoru bi mogao ostati do 2009.

Prema grčkom zakonu rok za podizanje optužnice je 18 mjeseci nakon uhićenja

Kristo Laptalo u grčkom je zatvoru od sredine srpnja 2007
Kristo Laptalo u grčkom je zatvoru od sredine srpnja 2007 (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

Kristo Laptalo

Dubrovačkom kapetanu Kristi Laptalu i njegovim kolegama pomorcima odbijena je jučer molba da se brane sa slobode. Sud u grčkom Egionu odredio je daljnje zadržavanje u pritvoru, iako je jamstva za kapetana Laptala dao i sam predsjednik Stjepan Mesić. 

Još godinu dana u zatvoru

Kapetan i njegova posada mogli bi još dugo čekati na suđenje u najzloglasnijem grčkom zatvoru Koridalos. Prema grčkom zakonu rok za podizanje optužnice je 18 mjeseci nakon uhićenja, što znači da bi kapetan Laptalo, uhićen sredinom srpnja prošle godine, u pritvoru u Grčkoj mogao provesti još godinu dana.

Ja sam nevin u tamnici... Ja mogu izdržati, mislim da mogu izdržati.”

Kristo Laptalo
dubrovački kapetan broda
 

- Dogodila se najgora solucija - mom ocu je odbijena molba da se brani sa slobode. Ne mogu zamisliti ni prihvatiti da bi on, u ovim godinama, u grčkom zatvoru mogao provesti još 12 mjeseci. Želim samo da se vrati doma - rekla je za Slobodnu Dalmaciju Kristina Laptalo, kći kapetana Kriste Laptala. Kaže da se njezin otac nakon najnovije odluke ‘dobro drži s obzirom na situaciju’.

- Zahvaljujem predsjedniku, ali garancija je nažalost stigla prekasno, jednako kao i druge aktivnosti. Sve je očitije da se ovo neće razriješiti bez pritiska na grčki sud i to sa svjetske razine - kaže Kristina Laptalo.

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, koji je od početka aktivno uključen u dokazivanje nevinosti kapetana Laptala, ne krije razočaranje odlukom grčkoga suda.

- Bio sam uvjeren da će kapetan biti pušten da se brani sa slobode, a ova odluka još me jednom uvjerila da sud postupa potpuno iracionalno - kazao je Brazzoduro.

Kokain među bananamaZapovjednik teretnog broda ‘Coral Sea’ Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj,  jer je u kontejnerima s bananama koji su iskrcani s njegova broda pronađen  51 kilogram kokaina.
Grčki sud je potkraj studenoga odbio zamolbu kapetana Laptala da se brani sa slobode uz položenu jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći tijekom istrage.

Piše: MEX
29.01.2008. 01:53:55
Novi komentar
nužno
nužno