« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
COOL

Kriptomarke su digle popularnost kriptovaluta

U prosincu smo pratili vijesti o kriptovaluti Bitcoin koja je s vrijednošću od 23.000 dolara oborila sve rekorde te ponovno aktualizirala temu kriptovaluta koje su nakon nekoliko godina zatišja ponovno u interesu javnosti.

Kriptomarke
Kriptomarke (Arhiva)
Više o

kriptovaluta

,

kriptomarke

Ponovnoj 'popularizaciji' kriptovaluta vjerojatno ide u korist i činjenica da sve više (globalnih) tvrtki i brandova ulaže u kriptovalute i prihvaća plaćanje transakcija kriptovalutama. Primjerice, tvrtka PayPal ove je godine uvela opciju plaćanja kriptovalutama i značajno doprinijela širenju tržišta kriptovaluta.

Hrvatska kriptomarka zainteresirala javnost

U Hrvatskoj je tržište kriptovaluta generalno rezervirano za IT sektor i entuzijaste različitih profila koji se aktivno bave proučavanjem i korištenjem kriptovaluta. Veliki korak u popularizaciji kriptovaluta i blockchain tehnologije učinila je i Hrvatska pošta koja je nedavno u optjecaj pustila drugo izdanje svoje kriptomarke, koja je još u rujnu izazvala interes domaće i svjetske javnosti kao tek treća kriptomarka u svijetu.

Prva hrvatska kriptomarka izdana je povodom Dana marke, 9. rujna 2020. u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Osmišljena je u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. Hrvatska kriptomarka zamišljena je kao savršena kombinacija analognog i digitalnog.

Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu, kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija - zaštita od propadanja zbog proteka vremena.

500 primjeraka rasprodano u 16 sati

Koliki interes je izazvala govori i činjenica da je samo 16 sati nakon što je izdana rasprodano 500 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama u mrežnoj trgovini https://kripto.posta.hr/marka. Posebnost tih primjeraka je u tome što čine prvih 500 izdanih kriptomaraka i već su aktivirani na blockchain-mreži.

Hrvatska pošta je 15. prosinca u optjecaj pustila novu Kriptomarku 2, koja je izdana u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuta u nakladi od 30.000 primjeraka. Od tog će broja pet primjeraka biti dostupno u ekskluzivnom, pozlaćenom izdanju.

Zajednički projekti ključni su za popularizaciju

Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid.

Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke albume još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija.

Dapače, čini se da će projekti poput suradnje Hrvatske pošte i domaće blockchain zajednice omogućiti da se tema kriptovaluta trajno zadrži u javnom diskursu.

24.12.2020. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno