« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
BUDUĆNOST GADGETA

Kreirana baterija koja će revolucionizirati tehnologiju

Znanstvenici su osmislili tekuću litij-ionsku baterija koja se pomoću spreja može nanijeti na bilo kakvu površinu

Fotografija vijesti
Više o

solarna energija

,

litij ionske baterije

,

gadgeti

,

sprej

,

tekuća baterija

Svi gadgeti koji za svoje funkcioniranje koriste baterije uskoro bi mogli doživjeti revolucionarne promjene jer su znanstvenici kreirali potpuno funkcionalnu tekuću bateriju koja ne poznaje dizajnerska ograničenja jer se pomoću spreja nanosi na bilo kakvu površinu.

Znanstvenici sa sveučilišta Rice osmislili su litij-ionsku bateriju koja funkcionira tako da se aktivne kemikalije koje interakcijom proizvode električnu energiju sprejem nanose sloj po sloj.

Revolucionarna baterija, prikladnog imena "mjenjač paradigme", uspješno je testirana na kuhinjskim pločicama. Za vrijeme testa baterija je šest sati pružala stabilni napon od 2,4 volta i punila se pomoću solarnih kolektora.     

"Tradicionalno pakiranje baterija uskoro bi moglo biti zamijenjeno fleksibilnijim pristupom koji omogućava raznorazne nove dizajne i mogućnosti integracija naprava za skladištenje električne energije", rekao je dr. Pulickel Ajayan, stručni suradnik projekta.

Stručnjaci kažu kako bi nova baterija mogla solarne kolektore konačno učiniti praktičnima tako što bi im povećala kapacitet bez da ih učini nezgrapnima, a mobitele i ostale gadgete manjima i tanjima.  

Otkriće je objavljeno u stručnom časopisu Nature's Scientific Reports

29.06.2012. 09:35:40
Novi komentar
nužno
nužno