« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PUT PREKO BARE

Kraljica Elizabeta II. u Općoj skupštini UN-a poziva na mir i jedinstvo

Nakon govora, Elizabeta II će prvi puta posjetiti "Ground Zero" (Nulta točka), gdje će položiti vijenac na mjestu srušenih tornjeva 'Blizanaca' WTC-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Ground Zero

,

Opća skupština UN

,

kraljica Elizabeta II

,

opatica u tenisicama

,

ernesto sabato

Kraljica Elizabeta II. u utorak će posjetiti SAD po sedmi put u svojoj 57-godišnjoj vladavini, gdje će se u New Yorku obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i posjetiti djelomice obnovljeni "Ground Zero", mjesto rušenja tornjeva "Blizanaca" WTC-a 1. rujna 2001.

Elizabeta II. prvi je put posjetila New York 1957., kada je također govorila u UN-u, ističući važnost mlade svjetske organizacije osnovane 1945. i želju da ispuni ideale iz svoje osnivačke povelje. Prema najavama u američkom tisku, očekuje se da će u govoru u utorak uputiti poziv za svjetsko jedinstvo i mir.

"To će biti snažna poruka koje dolazi od britanskog šefa države. Ona će je uputiti u ime britanske vlade", izjavio je Dickie Arbiter, bivši tajnik britanske kraljice, za AP. Kraljičin posjet New Yorku, nastavak je njezinog devetodnevnog posjeta Kanadi u pratnji supruga, princa Philipa, vojvode od Edinburgha.

>> Kraljica Elizabeta II ljuta jer nije pozbana na proslavu obljetnice D-Daya

Nakon govora u Općoj skupštini UN-a, Elizabeta II. će prvi puta posjetiti "Ground Zero" (Nulta točka), gdje će položiti vijenac na mjestu srušenih tornjeva 'Blizanaca' Svjetskog trgovinskog centra (WTC), u čijem je rušenju poginulo gotovo 2.900 ljudi. Također će svečano otvoriti Britanski vrt na trgu Hanover na Manhattanu, podignut u spomen na 50-ak britanskih državljana koji su poginuli u terorističkom napadu na New York 11. rujna 2001.

>> BBC se ispričao zbog šale o mrtvoj Elizabeti II

Prema posljednjem Gallupovom ispitivanju iz prosinca 2009., kraljica Elizabeta II. je šesta na popisu najomiljenijih žena u američkoj javnosti, iza državne tajnice Hillary Clinton, bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin, talk-show dive Oprah Winfrey, prve dame Michelle Obama i bivše državne tajnice Condoleezza Rice. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 08:21:00
Novi komentar
nužno
nužno