« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OSVRT

Krajobrazi Duška Šibla u miješanoj tehnici

Tu su i krajobrazi gdje se ističe tiha, mirna svakodnevica, u sučeljavanju plavog i zelenog, prostor u iščekivanju, živi svijet na raskrižju...

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Iako je osobito poznat po opsežnom i kompleksnom ciklusub Figura u pokretu, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, rado kreira i krajobraze, od ulja na platnu, pa do miješanih tehnika.

Najnoviji ciklus krajobraza bogat bojom i ispunjen svom silinom kretnji, frcanja, strelovitih pravaca i uznemirenih mrlja. Prevladava akril i zeleni papir jake boje, umjesto same boje, izrazito veoma često uzburkano, uznemireno plavilo u kolopletu i boja i gibanja jer sve se kreće, ništa ne miruje.

Tu su i krajobrazi gdje se ističe tiha, mirna svakodnevica, u sučeljavanju plavog i zelenog, prostor u iščekivanju, živi svijet na raskrižju.

Fascinantni su ti prostori krajobraza Duška Šibla, poneki je hektičan dok je drugi gotovo umrtvljen, negdje se opaža snažno i nepredvidljivo kretanje, s druge strane zapažamo posve nepokretne površine.

Jednostavna dvojnost svijeta, pokret ili nepokret.

Koračati ili stajati.

Misliti ili se prepustiti.

Šiblovi su krajobrazi i nježni i lirski nastrojeni ali istodobno naviješćuju oluju i mijenu, tko zna s kakvim posljedicama. I onda opet iznova, pokret ili nepokret.

Piše: Miroslav Pelikan
17.03.2023. 10:06:00
Novi komentar
nužno
nužno