« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Krajem prosinca u Hrvatskoj je bilo 315.438 nezaposlenih

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, smatra da na visoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj negativno utječe previsoka cijena rada

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

Hrvatska

,

HZZ

,

Mirando Mrsić

,

burza rada

U Hrvatskoj je krajem prosinca bilo registrirano 315.438 nezaposlenih, objavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novu politiku na području tržišta rada i zapošljavanja, javlja Hina.

Ovo je prvi i zadnji puta da na konferenciji za novinare objavljujem broj nezaposlenih jer će odsad, zahvaljujući projektu "Statistika on-line", svi podaci o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju biti dostupni na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i ažurirat će se dva puta mjesečno, najavio je Mrsić.

Bez obzira na visinu broja nezaposlenih, Mrsić ne misli da je to loša vijest već jedan od brojeva koji će pomoći Ministarstvu i HZZ-u da bolje planiraju i provode politiku zapošljavanja.

Na visoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj negativno utječe previsoka cijena rada jer stručnjaci procjenjuju da bi smanjenje cijene rada za 10 posto potaknulo povećanje zaposlenosti za pet posto, istaknuo je Mrsić dodavši kako to nije poruka da treba smanjiti plaće već porezno opterećenje rada.

Također je najavio da će se preustrojem HZZ-a nastojati povećati broj savjetnika za zapošljavanje kojih je sada premalo - na jednog savjetnika dolazi 800 nezaposlenih, a za efikasniju aktivnu politiku zapošljavanja omjer bi trebao biti jedan savjetnik na 300 nezaposlenih.

HZZ će se ubuduće decentralizirati kako bi se o mjerama aktivne politike zapošljavanja odlučivalo u skladu s lokalnim potrebama, jer potrebe za zaposlenima nisu iste u Slavoniji i Dalmaciji.

U Hrvatskoj je zaposlenost trenutno na razini od tek 52,3 posto radno aktivnog stanovništva, a Vladin cilj je do 2015. godine broj zaposlenih podići na 60 posto radno aktivnog stanovništva.

U tu svrhu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremit će mjere za aktiviranje dugotrajno nezaposlenih osoba, legalizirati neformalni rad, ali uz zakonske sankcije, smanjiti porezno opterećenje za NKV radnike i osigurati dovoljno kvalitetnih informacija za razvoj karijere i odabir kvalifikacija.

Posebne mjere bit će namijenjene za 127.000 mladih nezaposlenih osoba kojima je glavni problem nedostatak radnog iskustva, kao i za starije radnike, dugotrajno nezaposlene žene, osobe sa zastarjelim znanjima i vještinama, te osobe s invaliditetom.

Težit ćemo ostvarenju adekvatne naknade za nezaposlenost, ovisno o gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji, ali samo za osobe koje aktivno traže posao i spremne su raditi. Pritom će se promjenama zakona osigurati da se ljudi više ne moraju prijavljivati na Zavod samo da bi dobili potvrdu za određeno pravo, najavio je Mrsić.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah predstavila je projekt "Statistika on-line" koji omogućuje zainteresiranima da na web stranici HZZ-a pronađu sve potrebne statističke podatke o zapošljavanju i nezaposlenosti.

To je alat za lakši pristup svim potrebnim informacijama od 2004. godine do danas, a iako je ministar Mrsić izrazio želju da se podaci ažuriraju svakodnevno, Paun Jarallah je pojasnila da to zasad tehnički nije moguće pa će se novi podaci o stanju na tržištu rada na webu HZZ-a mijenjati dva puta mjesečno.

13.01.2012. 14:07:56
Novi komentar
nužno
nužno