« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Krajem kolovoza 219.334 nezaposlene osobe

9,7 posto manje nego prošle godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić/CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

HZZ

,

zapošljavanje

I u kolovozu ove godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjen je u odnosu na mjesec prije te je nastavljen pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti na godišnjoj razini - krajem kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirane su 219.334 nezaposlene osobe, što je 413 osoba, ili 0,2 posto manje nego u srpnju, a 23.517 osoba, ili 9,7 posto manje nego u kolovozu prošle godine, podaci su HZZ-a.

Ravnateljica Zavoda Ankica Paun Jarallah na današnjoj je konferenciji za novinare iznijela i podatak da je od početka ove godine do kraja kolovoza s evidencije Zavoda zaposleno 94.523 osobe.

Prema podacima HZZ-a, i u kolovozu je odljev s evidencije bio nešto veći nego priljev - u evidenciju se prijavilo 12.519 osoba, a napustilo ju je ukupno 12.932 osobe, od čega 6.754 osobe zbog zapošljavanja.

Temeljem ugovora o radu u kolovozu je zaposleno 6.198 osoba, pri čemu je veći dio, gotovo 80 posto, ili 4.917 zaposleno na određeno vrijeme.

Prekid ugovora na određeno vrijeme u kolovozu je bio i najčešći razlog prijave u evidenciju Zavoda i tako je došlo 3.912 osoba, ili 31,2 posto od ukupnog broja novoprijavljenih.

No, ravnateljica Zavoda ističe da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ukupnom broju ugovora o radu u Hrvatskoj ugovori na određeno vrijeme imaju udio od 12,9 posto, dok je taj udio u zemljama EU veći i iznosi 14 posto.

Smatra da ugovor na određeno vrijeme ne mora biti nešto loše, ali i da je vrlo važno i kakav je poslodavac. Ima poslodavaca kod kojih bi svatko volio raditi, ali ima i onih koji su na razini prvobitne akumulacije kapitala, kaže Paun Jarallah čije je osobno mišljenje da su to "oni koji nisu shvatili značaj radnika, ulaganja i davanja radniku", "oni koji kupuju vile i jahte, a radnik im dobiva minimalac".

Na upit o najavljenim izmjenama Zakona o radu i ukidanju radne knjižice kao javne isprave, ravnateljica HZZ-a ističe da bi se radna knjižica ukinula u papirnatom obliku, a ostala bi u elektronskom, kao e-knjižica, ili u sličnom obliku kao zdravstvena iskaznica.

Govoreći o nekim karakteristikama nezaposlenosti u kolovozu, Paun Jarallah je uz ostalo navela da je, iako se broj ukupno nezaposlenih smanjio, na mjesečnoj razini zabilježen blagi porast nezaposlenih žena. Krajem kolovoza u evidenciji HZZ-a bilo je 137.411 nezaposlenih žena, ili njih 275, odnosno 0,2 posto više nego krajem srpnja, dok je u odnosu na kolovoz 2007. to 8,2 posto manje.

I u kolovozu je još uvijek u ukupnom broju novoprijavljenih velik udio osoba koje su na evidenciju došle iz redovnog školovanja, takvih je 15 posto, ili 1.882 osobe.

34% nezaposlenih ima završenu trogodišnju školu

Prema dobi, najveći udio u ukupno nezaposlenima i nadalje imaju stariji od 50 godina, njih je nešto manje od trećine (68.342 osobe), a prema obrazovanju dominiraju oni sa završenom trogodišnjom srednjom školom za zanimanja, školom za KV i VKV radnike (74.566 osoba, ili 34 posto), a velik je udio, 32,7 posto, osoba sa ili bez završene osnovne škole.

U zapošljavanju pak i u kolovozu dominiraju tri djelatnosti - trgovina (1.480 osoba, ili 24 posto ukupno zaposlenih), prerađivačka industrija (1.181 osoba) i hoteli i restorani (770 osoba).

Zamjetno je i da velike hotelske kuće sve ranije kreću sa sezonskim zapošljavanjem, pa ravnateljica HZZ-a najavljuje i mogućnost da se u siječnju iduće godine organiziraju posebni sajmovi poslova za turizam i ugostiteljstvo. (HINA)

09.09.2008. 17:02:43
Novi komentar
nužno
nužno