« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BEZ STRAHA

Kraj svijeta 2012. kojeg su 'predvidjele' Maje - odgođen

Nova teza o nepouzdanosti povijesnih dokumenata koju je iznio profesor Gerardo Aldana sa Sveučilišta Kalifornija baca u vodu predviđanja o smaku svijeta utemeljena na kalendaru Maya

Majanski kalendar
Majanski kalendar (Shutterstock)
Više o

smak svijeta

,

apokalipsa

,

21. 12. 2012.

,

2012 proročanstvo

,

kalendar Maja

,

rory nelson

,

maestro Paweł Przytocki

,

poštovanje

Opet se aktualizirala tema kraja svijeta kojeg su Maje predvidjele i najavile za 2012. godinu u svojem legendarnom kalendaru. Eh sad, dobra vijest je ta što kalendarsko odbrojavanje do apokalipse možda neće završiti 21. prosinca 2012. godine (svijet, dakle, neće nestati). A ako ne dođe do apokalipse na navedeni datum, nitko neće znati kad će se to zaista zbiti ni je li se već zbilo!

Ova teza detaljno je objašnjena u obliku poglavlja u knjizi „Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World" (Oxow Books, 2010.). U tom se poglavlju napominje da prebacivanje vrijednosti majanskog kalendara na suvremeni kalendar može bit pogrešno i do 50 pa čak 100 godina. Ako je to istina, predviđanja o 2012. godini kao kraju svega mogu biti netočna i do nekoliko desetljeća i staviti pod sumnju datume svih mayanskih događaja i predviđanja. Napomenimo da su nagađanja o kraju svijeta po Majama utemeljena na činjenici da njihov kalendar završava 2012. godine - ali sad je upitno koliko je se tu radi o činjenicama.

>> Kraj svijeta neće biti 2012.

Majanski kalendar je preveden na današnji gregorijanski zahvaljujući takozvanoj GTM konstanti (ime je dobila po inicijalima prezimena tri rana istraživača majanske kulture - Goodman, Martinez, Thompson). Gerardo Aldana sa Sveučilišta Kalifornija, inače autor spomenutog poglavlja, tvrdi da su se tijekom tadašnjih istraživanja i radova najviše naglašavali datumi dobiveni s kolonijalističkih dokumenata ispisanih na mayanskom jeziku na latinici. Kasnije je GTM konstanta ponovo popularizirana zahvaljujući američkom lingvistu i antropologu Floydu Lounsburyju koji je koristio podatke iz Dresdenskog kodeksa, mayanskog kalendara i almanaha koji prati datume vezane za kretanje Venere. Aldana kaže kako je Lounsbury zauzeo stav kako je njegov 'prevoditeljski' rad uklonio posljednje prepreke u prihvaćanju GMT konstante kao istinite. „Drugi su otišli čak toliko daleko da su sugerirali kako je on dokazao da je GMT konstanta točna", rekao je Aldana u jednoj izjavi.

>> 21. 12. 2012. - kraj vremena ili astronomski fenomen

Međutim, Aldana dodaje da su Lounsburyjevi dokazi daleko od toga da budu nepobitni. Lounsbury nije uzeo u obzir mogućnost nepouzdanosti povijesnih činjenica iz dokumenata koje je imao pri ruci što teoriju o smaku svijeta 2012. godine baca u vodu.

Aldana priznaje da nema odgovor na pitanje koja je kako izgleda točna i precizna kalendarska konverzija; više ga zanima zašto bi trenutna mogla biti pogrešna. Na kraju, čini se da će teoretičari morati pronaći neki novi kalendar na temelju kojeg će moći najavljivati svoja apokaliptična predviđanja.

20.10.2010. 09:41:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    24.10.2010. 11:43
    Zar se kraj svijeta može odgoditi :D
Novi komentar
nužno
nužno