« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
NAPOKON?!

Kraj kukavičluku prema Erdoganu

Ako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doista bude htio osobno potpomoći izbornu kampanju za svoj referendum, onda bi njemačka vlada to trebala spriječiti, smatra Barbara Wesel

Hoće li se Erdogana lupiti po prstima
Hoće li se Erdogana lupiti po prstima (Arhiva)
Više o

EU

,

Turska

,

Recep Tayyip Erdogan

Konačno se netko usprotivio. Ralf Jäger, ministar unutarnjih poslova pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija, njemačkoj vladi je uputio zahtjev da spriječi nastup turskog predsjednika u Njemačkoj. Taj zahtjev je uslijedio nakon što je dopušteno da turski premijer Yildirim nastupi u gradu Oberhausenu kako bi vrbovao za preustrojstvo turske države u jedan autoritarni režim - što je već bilo pogrešno.

Yildirim je spomenuo da će i sam predsjednik uskoro doputovati u Njemačku kako bi tursku dijasporu uvjerio u ukidanje demokracije u domovini. Stoga je sada krajnje vrijeme da se povuče kočnica.

Turska na putu u diktaturu

Već sada se Erdogan ponaša kao zagriženi autokrat. U Turskoj je trenutačno više novinara uhićeno nego u Kini. Nedavno je uhićen i njemački Turčin, novinar Deniz Yücel. U Istanbulu je započeo proces protiv oporbenog političara Selahattina Demirtasa. Amnesty International Tursku u međuvremenu ubraja u zemlje s najlošijim stanjem po pitanju ljudskih prava na svijetu: samovoljna uhićenja, mučenja, namješteni sudski procesi - ništa ne nedostaje iz arsenala potlačivanja.

Na taj razvoj se u Europi od propalog puča proteklog ljeta gleda sa sve većim zaprepaštenjem. Od dosadašnjeg kandidata za EU Turska je postala zemlja s kojom se razgovori vode još samo pro forma. Već mjesecima je jasno da predsjednik Erdogan želi svu moć za sebe i da želi biti jedini vladar u toj zemlji. Ta tradicija potječe još iz Osmanskog carstva, ali je i u slučaju njegovog uzora Putina vidio kako se lako može takva tradicija iskoristiti. Oporbu se šalje u zatvor, novinare se ušutkava, a liberalno građanstvo zastrašuje - na kraju toga stoji jedna diktatura.

U Njemačkoj tomu nema mjesta!

Gdje se može povući crta razgraničenja između jednog autoritarnog režima i totalitarne vladavine - o tome se da diskutirati. Ali možda je predstojeći referendum upravo prekretnica. Jer Erdogan time svu moć želi koncentrirati oko sebe i svog klana. On želi vladati neograničeno i u tu svrhu guši svaki otpor i ne tolerira nikakav prigovor.

Ono što iz tog nužno slijedi je da turskom predsjedniku ne smijemo dopustiti da u Njemačkoj prikuplja glasove za svoje planove. No, to je nešto sasvim drugo nego u slučaju francuskog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona koji je također ovih dana u Londonu vrbovao glasove birača. U tom slučaju se svako demokratsko pravilo ispoštovalo i održan je pristojan sastanak uz čaj s domaćinima.

Već je dovoljno loše što gotovo ništa ne možemo učiniti protiv razvoja u Turskoj, osim što ga verbalno kritiziramo. Ali ono što ne smijemo učiniti jest da budemo pomagači pomagača. To znači: ne smiju biti ustupljeni dvorana, mikrofon ili policijska zaštita za Erdogana u Njemačkoj kad bude htio tursku zajednicu nagovoriti na to da mu pomognu u uspostavljanju totalne vladavine. On ima dovoljno mogućnosti da to učini putem državnih medija u Turskoj, ali u Njemačkoj tomu nema mjesta!

Za ucjenjivanje je uvijek potrebna i druga strana

Najkasnije u ovom trenutku se uvijek izlaže argument da se ne bi trebalo prokockati Erdoganovo povjerenje zbog dogovora o izbjeglicama. No, kao prvo, ne bismo se samo riječima trebali zalagati za demokraciju, već i hrabro zastupati naša uvjerenja. Za to je ionako krajnje vrijeme, ako pogledamo uspon desnih radikala u nekim europskim zemljama. I drugo: sultan s Bospora ekonomski više ovisi o nama nego što je to mnogima uopće jasno. Vrijednost turske lire je pala, konjunktura posrće, investitori su zbunjeni. A postoji još i carinski sporazum s EU-om. Time Europljani imaju dovoljno poluga s kojima bi uskoro mogli upućujući na ekonomske činjenice kontrirati Erdoganovim prijetnjama.

Piše: Barbara Wesel/DW
27.02.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno